AZ ÉDEN ÉS A PÉRI ORATÓRIUM, VALAMINT A MAGYAR ZENE HÁZA A NYITÁNYBAN

A keddi Reggeli Expresszben Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója lesz a vendég, akivel Robert Schumann nagysikerű oratóriumáról beszélgetünk Az éden és a périről, amely november 23-án lesz hallható a Pesti Vigadóban.
A Nyitány második órájában pedig Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezetője mesél a Magyar zene Háza 2022-as év eredményeiről, és a 2023-as év program kínálatáról.

 

AZ ÉDEN ÉS A PÉRI

Robert Schumann nagysikerű oratóriuma a Pesti Vigadóban.
A zeneirodalom egyedülálló különlegessége Schumann alkotása, Az éden és a péri. Műfaja is szokatlan: idill-oratórium, amelyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, Az évszakoknak. Világi kompozíció, amelynek alaphangvétele lírai, s tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés. A ritkán felhangzó művet kiváló olasz karmester vezényletével, élvonalbeli hazai szólistagárda előadásában hallhatja a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének közönsége.
A november 23-i eseményről Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója beszélt a Reggeli Expresszben.

https://youtu.be/ZAg_goewuG4

 

A ZENE HÁZÁBAN MINDIG TÖRTÉNIK VALAMI

Több mint 800 ezer látogatót köszönthetett a Magyar Zene Háza az év eleji megnyitása óta. 2023-ban is a zenei sokszínűség és az élményalapú ismeretterjesztés lesz a Ház elsődleges célja.
„A Zene Házában mindig történik valami, minden pontján megszólal a zene.”

A jövő évben számos újdonsággal várja a Zene Háza a látogatókat. Januárban nyílik meg a magyar pop történetét bemutató Nekünk írták a dalt!című interaktív időszaki kiállítás, mely az állandó kiállításhoz hasonlóan, a hagyományos kiállítási eszközök mellett modern technikai megoldásokkal játékosan vonja be a látogatókat. Az új időszaki tárlat a jövőben utazó kiállításként járja majd az országot. A közönség kedvenc Berg Judit, külföldi fesztiválokon díjnyertes animációs filmje, a Lenge mesékvilága kel életre a Hangdóm háromdimenziós terében a tavasz beköszöntével. A lengék és harácsok legújabb nádtengeri kalandjait Fejér Simon hangszerei és dalai kísérik 32 hangszórón a Hangdómban.Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezetője mesél a 2022-as év eredményeiről, és a 2023-as év program kínálatáról.

https://youtu.be/SkpTxN8H-mo

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.11.22.

Back To Top