AZ ARANYECSET ÖSBEMUTATÓJÁRA KÉSZÜL A ZICHY SZÍN-MŰHELY

 

Nemes Nagy Ágnes 60 éve írt, Az aranyecset című verses meséjének első élőszereplős színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából. A január 14-i ősbemutató mellett, ugyancsak jövőre a költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadást is szerveznek a Zichy Szín-Műhely a „Színház az iskolákba megy” programja keretében.

 

Az iskolai sorozatban a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. idei évfordulója alkalmából a MÜPA, VersszínházTM és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójában készült World of Pilinszky (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek) című, többszereplős összművészeti monodrámát is bemutatják országszerte.

A Zichy Szín-Műhely 2014-ben alakult társulatát olyan színészek alkotják, akik elgondolkodtató előadások létrehozását tekintik feladatuknak, ezzel együtt az ifjúság nevelését és a magyarságtudat erősítését tűzték ki célul. Az alapító-producer Zichy Gabriella annak a nemesi családnak a leszármazottja, amelynek tagja volt a festőgéniusz, Zichy Mihály is. Darabjaikat utazó színházként az egész Kárpát-medencében igyekeznek bemutatni.

Az aranyecset rendezője, Léner András, a darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatjuk. A rendező kiemelte, hogy Szitha Miklós, Liszt-díjas ütőhangszer-művész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja olyan zenét komponált az előadáshoz, amely játékosságával kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít.

Nemes Nagy Ágnes Aranyecset című verses meséjének megzenésítése kapcsán Szitha Miklóstól azt is kérdeztük, mi volt az a zenei alapgondolat, amiből építkezni kezdett; Nemes Nagy Ágnes költészetét milyen zenei lüktetés jellemzi?

Műsor: Papageno
Adás: 2022.01.08.
Műsorvezető: Háver-Varga Mariann

Back To Top