AZ ARANYECSET ŐSBEMUTATÓJA LESZ KEDDEN A 6SZÍNBEN

 

Nemes Nagy Ágnes 60 éve írt, még sohasem játszott meséjét állította színpadra a Zichy Szín-Műhely. Erről mesél az Intermezzoban Léner András rendező.

Az aranyecset című verses mese első élőszereplős színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából. A jövő pénteki ősbemutató mellett a darabot az iskolákba is elviszik a „Színház az iskolákba megy” program keretében.

Az aranyecset – Keleti mese hatvan esztendeje vár arra, hogy önálló színpadi darab formájában láthassák a nézők. A mese 1962-ben született, és eddig csak óvodásoknak szóló, bábszínházi adaptáció készült belőle, a mostani lesz az első élőszereplős színpadi feldolgozása. Az előadást elsősorban az alsó tagozatosoknak szánják.

Zichy Gabriella, a Zichy Szín-Műhely alapítója elmondta: „Kultúrateremtő missziójuk keretében néhány évvel ezelőtt létrehozták a „Színház az iskolákba megy” projektjüket, amelynek célja, hogy a diákok saját iskolájukban, ’rendhagyó irodalomóra keretében’ ismerhessék meg magyar költők műveit.

Az aranyecset rendezője, Léner András felemelően szép példázatnak tartja minden korosztály számára a XX. század egyik legjelentősebb költőjének művét. Szádeli mint népmesei hős elhivatottsága bizonyítékául aranyecsetet kap egy rejtélyes öregembertől. Amit a fiú a varázsecsettel fest, az nyomban életre kel – és ezzel óriásivá nő művészi felelőssége. Az előadás választ ad arra, hogy mit kezd Szádeli az ecsettel, és arra is, hogy mit kezd ezzel a jelenséggel a világ.

Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja olyan zenét komponált az előadáshoz, amely kiszakít a hétköznapokból, játékosságával kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít. Az előadás különleges atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.

Az iskolai sorozatban még idén a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. idei évfordulója alkalmából a MÜPA, VersszínházTM és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójában készült World of Pilinszky (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek) című, többszereplős összművészeti monodrámát is bemutatják országszerte.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2022.01.03.

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top