AZ AQUINCUMI MÚZEUM IS NYITVA LESZ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

A Múzeumok Éjszakája eseménysorozat idén is országszerte rengeteg hagyományos és extra programot kínál. A kezdeményezéshez a BTM Aquincumi Múzeum is csatlakozott, ahol  többek között vezetett sétákkal, kalandjátékkal, ókori divatbemutatóval és gladiátoriskolával is várják a látogatókat.

Minden út Rómába vezet” – tartja a mondás. És valóban: az ókori Római Birodalom úthálózatának kiindulópontja a főváros volt.  Ugyanakkor a provinciák mindegyikét sűrűn behálózták az alacsonyabb vagy magasabb rendű utak. Az alaposan megépített, jól karbantartott út volt a kulcs a hadsereg mozgatásához, a birodalmi posta és a kereskedelem . Sőt: ez tette lehetővé az ókori turizmust is. A kiállításon a tárlatvezetést  Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora tartja.

Lesz még közösségi alkotás, ahol nem csak megismerhetjük, hogy milyen technikával készültek az őskori barlangrajzok és a római falfestmények, de akár ki is próbálhatjuk azokat! őket!

A kézműves foglalkozások keretén belül lesz fibulakészítés, fejdíszkészítés, agyagozás, talizmánkésztés, pénzverés. Bekukkanthatunk egy római kori szépségszalonba is: Hogyan sminkeltek, milyen volt a frizurájuk, milyen szépészeti trükköket találtak ki a sugárzó megjelenés érdekében? A legbátrabbak római sminkkel és frizurával távozhatnak majd. A divatbemutató során római ruhakölteményeket és azok modern kori párhuzamait ismerhetik meg az érdeklődők.

A gladiátoriskolában a  gyerekek szakszerű gladiátor kiképzést kapnak, majd a gyakorlatban könnyed edzés formájában elsajátíthatják a gladiátorok harci stílusát is! Természetesen a profik bemutatót is tartanak.

A kalandjáték során izgalmas feladványok és fejtörők várnak a résztvevőkre, amelyeket az Aquincumi Múzeum romkertjében elhelyezett állomásokon kell megoldani!

Vendégünk: Dr. Láng Orsolya, a BTM Aquincumi Múzeum igazgatója

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.06.22.

Back To Top