AZ ALFÁTÓL AZ OMEGÁIG – PETŐCZ ANDRÁS KIÁLLÍTÁSA A MŰCSARNOKBAN

 

A Reggeli tárlatban Szerémi Nóra ezúttal Petőcz Andrással beszélget. Petőcz András József Attila-díjas, Magyarország Babérkoszorúja díjas kortárs magyar író, költő és képzőművész negyven évnyi munkásságából – az 1980-as évektől napjainkig – mutat be egy válogatást a Műcsarnok március 13-ig. Az alfától az omegáig című kiállítás kivételesen szabad szellemű belső utazásra hívja a közönséget az irodalom és a képzőművészet közös birodalmában.

A tárlaton láthatjuk az alkotó korai, neoavantgárd, experimentális jellegű képverseit az 1980-as évekből; a body art műfajához kapcsolódó műveit a 2010-es évekből, valamint a világirodalomra reflektáló, fekete-fehér sorozatait (Ismeretlen költő ismeretlen írása, Oblomov sorozat stb.). A bemutató kiemelt hangsúlyt helyez arra a kreatív-intellektuális folyamatra, amely Petőcz András írói tevékenységét képzőművészetté alakította.

Az alfától az omegáig

Egy bölcs tanító szerint az irodalom megközelítése nem csak történeti sorrendben, hanem visszafelé, a kánonnal ellentétes irányban is célravezető lehet. A kortárs magyar irodalom és képzőművészet kapcsolatának megértése szempontjából különösen fontos, sőt iránymutató ez a máig rendhagyó szemlélet. Petőcz András művészetének origója az írás, amely a kreativitást, a gondolatok közvetítésének írott formáját tekinti központi kérdésnek. Az alkotási folyamat eltér a képzőművészet klasszikus formájától, ahogy a gondolatok visszafejtése, a műelemzés is. A Műcsarnok mostani kiállítása azt a különleges utat mutatja be, amely egyetlen életművön belül a kortárs irodalom és a képzőművészet tökéletes ötvözetét hozta létre.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.04.

Back To Top