ATOMERŐMŰVEKRŐL ÉRTHETŐEN – A PAKSI ATOMENERGETIKAI MÚZEUMBAN

 

A Futura rovat ezúttal Paksra látogat, itt működik ugyanis az Atomenergetikai Múzeum, amely Európában is egyedülálló módon mutatja be az atomenergetika és a Paksi Atomerőmű történetét. A 2000 m2-es kiállítótér helyet biztosít az atomerőmű működése során használt berendezéseknek, tudósokhoz köthető relikviáknak és időszaki kiállításoknak. A múzeum egyedi programjain keresztül szórakoztató módon minden korosztályhoz közel viszi az atomenergetikához kapcsolódó ismereteket óvodáskortól felnőttkorig – ezekről a programokról, kiállításokról beszélgetünk az aktuális adásban Enyedi Bernadett múzeumvezetővel.

Családi és iskolai programok, középiskolai vetélkedők, közönségtalálkozók, óvodapedagógiai program, kihelyezett fizikaórák, fizikaverseny, múzeumi tábor színesítik a múzeum életét. Látogatókat hétköznap 8.00−15.00 óráig, szombaton 9.00−13.00 óráig fogad az atomerőmű északi bejárója felől megközelíthető Atomenergetikai Múzeum.

A múzeum vonatkozásában a 2022-es év számos kerek évfordulóban bővelkedik: március 7-én a 10. születésnapját ünnepli az Atomenergetikai Múzeum, de a híres dunaszentgyörgyi láperdő, a Brinyó is természetvédelmi területté válásának 10. évfordulójához érkezett. Büszke 40-es is fokozza a különleges évfordulók sorát, ugyanis december 28-án már négy évtizede annak, hogy elindult a Paksi Atomerőmű 1. blokkja. És ha már ilyen szépen növekvő tendenciájú a kerek számok sora, az atomenergetika szélesebb spektrumán is érdemes körültekinteni, hiszen 80 éve, 1942. december 2-án Chicagóban elkészült a világ első atommáglyája.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.24.

Back To Top