Arvo Pärt, a modern európai egyházzene megteremtője

Zeneszerzők és előadók titkai, meglepő tények, felejthetetlen történetek, pikáns érdekességek a zene világából, Békéssy Lili Veronikával, aki zenetörténész, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője, a Zenetudományi Intézet munkatársa.

Ezúttal Arvo Pärt észt zeneszerzőt ismerhetik meg jobban a hallgatók. Az egyházi zeneszerzés legkiemelkedőbb ma élő képviselője. A minimalista stíluson belül saját fejlesztésű komponálási technikája az ún. tintinnabuli.

Elsősorban egyházzenei kompozíciókat ír. Számos művet komponált vonós- és kamarazenekarra. Az Orchestre de Paris, és zeneigazgatója, Paavo Järvi felkérésére Silhouette címmel 2009-ben írt zenekari művet, melynek alcíme Hódolat Gustave Eiffelnek. Műveinek tolmácsolói között olyan neves együttesek és művészek vannak, mint Paul Hillier és a The Hilliard Ensemble, a Tonu Kaljuste vezette Észt Filharmóniai Kamarakórus, illetve Neeme Jarvi karmester. A Silhouette-et a Müpában hallhattuk 2015. november 6-án Sol Gabetta és az Orchestre de Paris hangversenyén Paavo Järvi vezényletével.

1996-ban az American Academy of Arts and Letters tagjai sorába választotta Arvo Pärtet. 2005-ben a modern európai egyházzene megteremtésében vállalt szerepéért Európai Egyházzene Díjjal tüntették ki.

Back To Top