ARABELLA STEINBACHER ÉS A FREIXENET SZIMFONIKUS ZENEKAR A ZENEAKADÉMIÁN

A madridi Reina Sofía Zeneakadémia együttese európai turnéval ünnepli a rangos intézmény fennállásának 30 éves jubileumát. Arabella Steinbacher hegedűművész társaságában, Andrés Orozco-Estrada vezényletével a Freixenet Szimfonikus Zenekar október 7-én a madridi Teatro Realban, október 9-én a Pozsonyi Zenei Fesztivál programjaként a pozsonyi Vigadóban (Reduta), október 10-én a budapesti Zeneakadémián, október 12-én pedig a Jeunesses Musicales Austria szervezésében a bécsi Musikvereinban lép színpadra. Erről kérdeztük Gulyás Márta zongoraművészt, a Reina Sofía professzorát a Papagenoban. 

 

1993-as madridi megalapítása óta, az együttes olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint például Vladimir Ashkenazy, Sir Colin Davis, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Lorin Maazel, Yehudi Menuhin, Zubin Mehta, és Krzysztof Penderecki. Az együttes amellett, hogy az intézmény növendékeinek ad zenekari tapasztalatot, a klasszikus zenét is szeretné közelebb hozni a közönséghez. Jelenleg Andrés Orozco-Estrada és Schiff András vezető karmesterek irányításával szimfonikus és kamarazenekari formációban is működnek.

Az októberi 10-i budapesti koncert műsorán egy Albéniz-mű mellett Prokofjev D-dúr hegedűversenye és Dvořák VIII. szimfóniája hangzik el. Az est szólistája a kétszeres ECHO Klassik-díjas hegedűművész, Arabella Steinbacher lesz, aki rendszeres fellépője többek között a New York-i, a Bostoni és a Chicagói Szimfonikusok, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a lipcsei Gewandhaus és a hamburgi Elbphilharmonie Zenekara koncertjeinek.

Az est karmestere Andrés Orozco-Estrada, kolumbiai dirigens, aki a legnevesebb európai és amerikai zenekarok élén lépett már színpadra, vezényelt a Bécsi Állami Operaházban és a Salzburgi Ünnepi Játékokon is. A Freixenet Szimfonikus Zenekarral 2018 novembere óta dolgozik együtt. A madridi Reina Sofía Zenekadémiát Paloma O’Shea alapította azzal a céllal, hogy neves nemzetközi professzorok segítségével egy olyan magas fokú művészeti centrum jöhessen létre Spanyolországban, amely a világ bármely tájáról érkező tehetséges ifjú muzsikusok előtt nyitva áll.

Back To Top