ALPÁR BALÁZS A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE

 

A Klasszik Portré vendége egy sokoldalú művész, Alpár Balázs zeneszerző, zenei producer, előadó, aki szabadidejében mintegy inspirációként, telente több héten át síoktatóként is dolgozik. Egy kisfilmben meg is említette, hogy legszívesebben a munkába is síléccel menne, de ha az nem lehetséges, akkor marad a bicikli. Gyűjti a hangokat, mert mint mondja, minden hang jó hang!

Hallgatóink is jól ismerhetik munkáját, hiszen a ő alkotta meg rádiónk és a Művészetek Palotája hangarculatát, de mozifilmekhez, sorozatokhoz, reklámokhoz komponált zenét: az ő nevéhez fűződik az Egy kupac kufli, a Virtuózok vagy a Teljes szívvel című dokumentumfilmek zenéje. A legjobban a csapatmunka inspirálja, ha filmzenét ír, szorosan együtt dolgozik a rendezővel, hogy azt a gondolatot jelenítse meg a zenében, amit a filmmel a néző magával visz. 

Alpár Balázs zeneakadémiai végzettségű, számos műfaji területen aktív, többszörös díjnyertes zeneszerző, az Európai Filmakadémia tagja. Kamaraegyüttesek, kórusok, szimfonikus zenekarok számára írt koncertdarabok, elektronikus és jazz-kompozíciók mellett nagyszámú filmzenei, színházi és reklámzenei alkotás fűződik nevéhez. Alkalmazott zenei produkciós műhelyét a legendás Pannónia Stúdió falain belül vezeti.

Alkalmazott zeneszerzőként olyan mozifilmekhez, sorozatokhoz, reklámokhoz komponált zenét, mint az “ULTRA” (HBO Europe), “Egy kupac kufli”, “Virtuózok”, “Teljes szívvel”. A Művészetek Palotája (Müpa) és a Klasszik Rádió hangarculatának megalkotója, a Kedd Animációs Stúdió állandó zeneszerzője és sound designere. A bécsi zeneakadémián tanult médiazeneszerzést az Oscar-jelölt Klaus-Peter Sattler tanítványaként. A közelmúltban olyan hazai és nemzetközi partnerekkel dolgozott együtt, mint az HBO, az MTVA, az AMC Networks, Zomborácz Virág, Szász Attila, Jankovics Marcell, M. Tóth Géza filmrendezők, Lackfi János költő, a Prima Primissima Gála, a Vodafone, a Philips, a General Electric, a Bonbonetti, a Holnap Kiadó, vagy az osztrák ORF rádióadó.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.29.

Back To Top