ADVENTI EST, TUZNIK NATÁLIA OPERAÉNEKES ÉS A ZENÉRŐL CÍMŰ KÖNYV A NYITÁNYBAN

Az ünnep azé, aki várja – Adventi est a Várkert irodalommal címmel kerül megrendezésre december 5-én, az év utolsó estjén a Várkert irodalom sorozat szokás szerint az ünnepi készülődésbe kapcsolódik be, és igazi adventi hangulatot varázsol a színpadra. Az esemény háziasszonyával, Juhász Annával beszélgettünk a Reggeli Expresszben. Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának egyik győztese Tuznik Natália operaénekes, aki idén májusában debütált a Magyar Állami Operaházban. Sir Roger Scruton, a hazánkban is népszerű és világszerte ismert angol filozófus széleskörű műveltsége a művészet szinte valamennyi területét átfogta. Roger Scruton: A zenéről című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint annak megértése, mitől „jó” a zene. A december elején megjelenő könyvről Windhager Ákossal művelődéstörténésszel beszélgetünk.

ADVENTI EST A VÁRKERT IRODALOMMAL

Az ünnep azé, aki várja – Adventi est a Várkert irodalommal címmel kerül megrendezésre december 5-én, az év utolsó estjén a Várkert irodalom sorozat szokás szerint az ünnepi készülődésbe kapcsolódik be, és igazi adventi hangulatot varázsol a színpadra. A különleges esten családi történetek kerülnek elő és betekinthetünk két alkotó család tradicionális, ünnepi ízeibe, szokásaiba, dalaiba és verseibe. A zenés irodalmi esten a két alkotó család: Szabó T. Anna József Attila-díjas költő és férje, Dragomán György József Attila-díjas író, valamint Lackfi János József Attila-díjas író, költő és lánya, Lackfi Dorottya énekes kapcsolódik össze, és Sinha Róbert gitárművésszel kiegészülve közös produkciók is várhatóak. Az esemény háziasszonyával, Juhász Annával beszélgettünk a Reggeli Expresszben.

TUZNIK NATÁLIA OPERAÉNEKES

Az MVM Csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima Díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát. Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának egyik győztese Tuznik Natália operaénekes. Versenyeredményei között szerepel a 2022 szeptemberében megrendezett V. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, amelyen finalistaként számos fellépési lehetőség különdíjasa lett. Tuznk Natália idén májusában debütált a Magyar Állami Operaházban, Richard Wagner: Die Götterdämmerung című operájában Wellgunde szerepét énekelte. A következő percekben Tuznik Natáliával beszélgetünk.

https://youtu.be/65EwrV8M98c

 

ROGER SCRUTON: A ZENÉRŐL

Sir Roger Scruton, a nemrég elhunyt, hazánkban is népszerű és világszerte ismert angol filozófus széleskörű műveltsége a művészet szinte valamennyi területét átfogta. Roger Scruton: A zenéről című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint annak megértése, mitől „jó” a zene. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy milyen többlettudást kínál a zene megértésére többek között a kognitív tudomány, az erkölcstan és a német idealizmus, miért került tartós válságba a klasszikus zene, és miért alapvető fontosságú az a nyugati civilizáció szempontjából.Bár a szerző tudományos alapossággal és igen elmélyülten elemzi a zenei alapfogalmakat, valamint a zenetörténeti előzményeket, szövege a laikus zeneszerető számára is élvezetes útmutatót kínál. A december elején megjelenő könyvről Windhager Ákossal művelődéstörténésszel beszélgettünk.

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.11.30.

Back To Top