A ZSIDÓ MŰVÉSZETI NAPOKTÓL AZ ESZME FESZTIVÁLIG A PAPAGENOBAN

 

A Papageno legújabb adásában interjút hallhatnak Ámon Bettivel a Zsidó Művészeti Napokról, Csató Katával az ESZME Fesztiválról, Saly Noémivel egy különleges kiállításról, amely a magyarországi zsidó gasztronómiát mutatja be, valamint Vas Bencével a Pécsi Jazz-estékről. Tartsanak velünk szombaton 10 órakor! A műsorvezető Háver-Varga Mariann várja Önöket!

 

ZSIDÓ MŰVÉSZETI NAPOK

A Zsidó Művészeti Napok elnevezésű eseménysorozat idén május 19. és június 9. között várja közönségét. A ZsiMű 2016 tavaszán indult Budapesten; a rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét mutatja be változatos művészeti produkciókkal, több belvárosi helyszínen. A fesztivál ideje alatt az ismert koncerttermek, színházak mellett a lazább atmoszférájú, erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is számos különleges program és bemutató várja a látogatókat.

A ZsiMű egyik jellegzetessége, hogy évről évre népszerű alkotókkal és előadókkal hoz létre olyan különleges művészeti produkciókat, amelyek eddig sehol másutt nem voltak láthatók. Egyfajta multikulturális befogadó térként működik, ahol a zsidó kultúra fókuszba állításával tematikus programsorozatban fonódnak össze a különböző művészeti ágak. A színház, a klasszikus és könnyűzene, az irodalom, a film, a tánc műfajában alkotók a nyitott és kreatív szellemiséget képviselik a produkcióikban. A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera, aki az egykori Zsidó Nyári Fesztivál megálmodója és létrehozója. A hamarosan induló eseménysorozatról Ámon Bettivel, a ZsiMű sajtófőnökével beszélgetünk.

 

ESZME FESZTIVÁL

Az ESZME Fesztivál a margitszigeti Kristályban várja közönségét május 1. és 4. között, a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódóan. Az ESZME – Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete 2006 óta működik, tagjai egyéni alkotók és társulatok. Az ESZME célja, hogy a szabadúszó művészeket és társulatokat, kiemelten a fiatal, pályájuk elején álló alkotókat segítse működésükhöz szükséges forrásokhoz jutni.

Az ESZME mint ernyőszervezet egyszerre produkciós és inkubációs ház, így a tagok előadásaik készítésére fókuszálhatnak. Az alapítók között voltak képzőművészek és bábosok; a próza, báb, zene, képzőművészet, mozgás műfaji határterületein létrejövő, innovatív alkotások elősegítése továbbra is hangsúlyos.

Az ESZME Fesztivál előadásait a sokszínűség és kísérletező kedv jellemzi; kiemelt helyen szerepelnek a fiatal közönségnek szánt előadások. A gyerekeket a Felhővadászat, a Sárkányölő Sebestyén és a Tintaló Cirkusz interaktív családi programja várja május 1-jén. Bartha Kata óvodásoknak és kisiskolásoknak készített zenés bábelőadást Saint-Saëns Az állatok farsangja című művére, amely május 3-án látható. A középiskolás nézőket várják a Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeményéből készült Jónások előadásra. Látható a fesztiválon A kisgömböc, a jelentős hazai bábfesztiválokon komoly elismeréseket aratott Alaine – Ideje a meghalásnak, valamint a Szentendrei Teátrummal és a Szkénével együttműködésben készült Csend-etűdök és Pass Andrea rendezése, A Jelentéktelen. A Fesztiválon debütál a MOST 2.0 új előadás, Csató Kata és Romankovics Edit alkotása, továbbá installációval mutatkoznak be a Let’s Learn About Scenography! nyári szcenikai workshop résztvevői. Mindezek mellett Fodor Orsolya a Freeszfe Egyesülettel és az ESZME-vel létrehozott, Orlando című helyspecifikus előadásból készült filmet is láthatja a közönség. Csató Kata bábszínésszel, bábrendezővel, az ESZME elnökével beszélgettünk.

 

JÓ LESZ A BÓLESZ

Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig címmel láthatunk különleges kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban április 21. és november 27. között.

A zsidó konyha fontos részét képezi a magyar gasztronómiának. A kiállítás a magyarországi zsidó gasztronómiatörténet forrásait állítja a középpontba: szakácskönyveket, kéziratos receptgyűjteményeket, tárgyakat és dokumentumokat, amelyek segítségével bepillanthatunk a hagyományos zsidó étkezési kultúra hazai történetébe. Európában a 19. század második felében csak az Orosz Birodalomban élt több zsidó, mint Magyarországon, és Varsó után Budapesten volt a legnépesebb városi zsidó közösség, ezen belül is különösen sok középosztályi család.

A kiállítás egyik kurátora Körner András, aki napjaink magyar zsidó étkezéskultúrájának legjelentősebb kutatója, s aki a témában már több könyvet is írt. Körner András dédanyjának 1869-től 1930-ig vezetett kéziratos receptgyűjteményét és más vendéglátás-történetileg unikális gyűjtését, családi emléktárgyait a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak adományozta 2021-ben, s ezeket most a nagyközönség is láthatja. Mindamellett a tárlat betekintést enged a fontosabb zsidó ünnepek világába, érintve az ünnepi szokásokat, ételeket, terítékeket, bepillantást engedve a hétköznapokba is.

A kiállítás célja felkelteni az érdeklődést a zsidó gasztronómia iránt, felhívni a figyelmet a világviszonylatban is jelentős magyar zsidó szakácskönyvekre mint nemzeti kincseinkre. A tárlat kapcsán Saly Noémi, a Jó lesz a bólesz című tárlat kurátora mesél.

 

PÉCSI JAZZ-ESTÉK

Világhírű zenészek lépnek fel május 3-án a pécsi Liszt Ferenc Hangversenyteremben, ahol Karosi Júlia énekel, Szabó Dániel zongorán, Szandai Mátyás pedig nagybőgőn játszik, a Grammy-díjas Németh Ferenc dobol. A Szabó Dániel Group minden tagja nemzetközi ismertségű zenész.

Szabó Dániel a koncertek mellett jazz és klasszikus formációkra, filmekhez, színházi produkciókhoz ír zenét, illetve lemezek producereként is dolgozik. Számos sikeres albuma jelent meg világsztárokkal együttműködésben, turnézott Európában és az Egyesült Államokban egyaránt, Chick Corea menedzsmentje pedig őt kérte fel a Corea által a Müpa számára dedikált, Bartók által inspirált Jazz Piano Concerto zárótételének előadására 2022 tavaszán.

Karosi Júlia a klasszikus zene világából érkezett a jazzbe. Saját szerzeményei mellett népdalokat és klasszikus szerzők darabjait dolgozza fel, 2020-ban Without Dimensions címmel megjelent albumán saját szerzeményei Bartók és Kodály műveinek átdolgozásaival fonódnak össze. Szandai Mátyás a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán művész-tanárként és kamarazenészként végzett, majd 2021-ben elvégezte a zenepedagógus mesterszakot. 16 éves kora óta játszik különböző jazz-zenekarokkal, az elmúlt másfél évtizedben a magyarországi jazzélet szinte összes nagy nevével dolgozott. Mára a műfaj egyik legkeresettebb nagybőgőse.

Németh Ferenc világszerte ismert és elismert, Grammy-díjas zenész, aki a jazz-dobolás és a komponálás fúzióját valósítja meg. 2019-ben Freedom című lemeze az Independent Music Awards első helyezését nyerte el jazz kategóriában. A május 3-i koncert a Potenton Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Zeneművészeti Intézete és a Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Az eseményről Prof. dr. Vas Bencét, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének művészeti és tudományos dékánhelyettest kérdezzük.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.30.

Back To Top