A ZENEI BABONÁKRÓL A HANGJELEK ROVATBAN

A szerdai Nyitányban egy korábbi adást elevenítünk fel, a Hangjelek rovatban a zenei babonákról beszélgettünk Zsoldos Dáviddal, az aktualitásoktól a különlegességekig, helyszínektől próbákon át a legendás előadásokig.

A zenei babonákról, hiedelmekről lesz szó. Ilyen például a kilencedik szimfónia átka. „A kilencedik a határ. Aki ezt túl akarja lépni, annak távoznia kell… Azok, akik megírták a kilencedik szimfóniájukat, túlságosan közel jutottak a Túloldalhoz.”

A híres zeneszerző, Arnold Schönberg vélekedett így, és nem alaptalanul. Gustav Mahler azért tartott attól, hogy Kilencedik szimfóniát komponáljon, mert nagy példaképe, Beethoven, meghalt a Kilencedik befejezése után. Mahler tanára, Bruckner pedig még azelőtt távozott, hogy befejezhette volna a sajátját. A mai számozás szerint Schubert és Dvořák utolsó szimfóniája is kilencedik a sorban. Végül pedig Mahler sem kerülhette el sorsát: a IX. lett utolsó, befejezett szimfóniája. Jóval később, Sosztakovics törte csak meg az átkot, 15 művével.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.28.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top