A ZENEAKADÉMIÁN AD KONCERTET A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR

 

Az Intermezzo mai vendége Farkas Róbert, aki az idei évadtól dolgozik vezető karmesterként a MÁV Szimfonikus Zenekarral.  Az elmúlt 15 évet Berlinben töltötte, és most külföldi tapasztalatait itthon kamatoztathathatja.

 

A hangverseny műsora nagyon sokszínűnek ígérkezik, a közönség örülhet jól ismert darabok, például Csajkovszkij IV. szimfóniája megszólaltatásának és talán még jobban annak, hogy megismerhet egy eddig jószerével ismeretlen, ám nagyszerű művet.

Különlegesség a koncert szólistája is: Schaghajegh Nosrati Németországban, Bochum városában született, ott végezte tanulmányait és onnan indult fényes nemzetközi szólista karrierje. A fiatal zongoraműésznő jó barátságot ápol Farkas Róberttel, hiszen Németországban sokat dolgoztak együtt.

Aram Hacsaturján örmény zeneszerző, pályafutása még a szovjet idők alatt ívelt fel. Zenéjében saját népének hagyományait, keleties színét vegyíti az orosz és az európai zene elemeivel. Szimfonikus művei, nagy balettjei az egész világon. Álarcosbál című balettjének legjobb részleteiből állította össze a hangversenyen felcsendülő szvitet.

Anton Rubinstein neve gyakran hangzik el a későbbi nagy orosz zeneszerzők életrajzában, mint tanár és példakép. Zongoraművészként, karmesterként az egész világot beutazta, hatalmas sikerei voltak, művei pedig útmutatásul szolgáltak Csajkovszkij és Rahmanyinov számára is. Öt zongoraversenye közül a legjobbnak tartott, 1864-ben bemutatott Negyedik csendül fel a hangversenyen, amelyről azt írták a méltatók, hogy „az első orosz zongoraverseny”.

Műsor: Intermezzo

Kezdés: kedd 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top