A TIZEDIK MENYASSZONY BEMUTATÓJA A TÁNCFESZTIVÁLON

 

 

Külföldi és hazai táncművészek közreműködésével rendezik meg a tánc legrangosabb ünnepét a Nemzeti Táncszínházban szeptember 18. és október 9. között. A Táncfesztivál keretein belül a Duna Táncműhely A tizedik menyasszony című előadását szeptember 29-én mutatja be. A Reggeli Express vendége Juhász Zsolt koreográfus, rendező, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője.

 

 

A Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be A tizedik menyasszony című táncszínházi előadását, amely a férfibúcsú ünnepe ihlette, A tizedik vőlegény „női változata”. A tizedik menyasszony című táncszínházi előadás a leánybúcsú ünnepében ölt testet.

Az előadás egy beavatási rituáléra épül, amelyben a házasság előtt álló lány búcsúzik nőtársaitól. A különböző karaktereket felvonultató lánytársaság önfeledt mulatsága közben megjelennek vágyaik, férfiideáljaik, illetve a nők jelen társadalomban betöltött szerepéről is sajátos módon vallanak.

A sok humorral, játékossággal, lírai és drámai betétekkel megálmodott produkció – akárcsak a Duna Táncműhely minden előadása – a koreográfiák terén a néptánc hagyományára támaszkodik, ám azt korszerű kifejező eszközként kezeli.

Back To Top