A TÁNCHÁZ NAPJA, LASSÍTOTT FELVÉTELEK ÉS MINDEN, AMI TÁRSASHÁZ – A NYITÁNYBAN

A Nyitányban interjút hallhatnak Timár Böske táncművésszel, akivel a Táncház napjáról beszélgetünk. A Vetítő rovatban Jankai Krisztián reklámfilmes mesél arról, hogyan készülnek a speciális, reklámokban is gyakran látott lassított felvételek. Az Architektúra rovatban Gattyán Zoltán építésszel beszélget Szerémi Nóra, ezúttal a társasházakról.

A TÁNCHÁZ NAPJA

A Reggeli Expressz vendége Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek alapítója és művészeti igazgatója. A beszélgetés apropója: május 6-a a Táncház napja. Hagyományosan az első magyarországi „városi” táncház évfordulóján rendezik meg a Táncház Napját. A táncházmozgalom néven világszerte ismertté vált módszert az UNESCO 2011-ben felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének sajátosan magyar modelljét.

Az első táncház megrendezésének jubileumi 50. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal rendhagyó módon a Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtt részén rendezik meg, ahol egész délután élőzenével kísért tánc- és énektanítás, és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

Táncház Napja alkalmából szombat délután az Írók Boltja előtt koszorú elhelyezés lesz, amelyen Timár Böske táncművész is részt vesz.

 

LASSÍTOTT PILLANATOK A VETÍTŐBEN

A Vetítő rovatban különleges témával foglalkozunk. Jankai Krisztián operatőr, lassított filmek specialistája (table top director,  visual engineer) mesél arról, hogyan készülnek azok a lassított felvételek, amiken olyan dolgokat is megfigyelhetünk, amiket szabad szemmel nem látunk. Gondoljunk csak egy szempillantásra, arra, ahogy kiborul egy pohár víz, vagy arra, ahogy kipukkad egy színes szappanbuborék. Mind szórakoztató, mind tudományos témákban találhatunk olyan eseményeket, amelyek nagyon gyorsan történnek meg. Nem is gondolnánk, hogy a másodperc tört része alatt mennyi mindenről maradunk le, ha nem látjuk lassítva. A speciális feltételeknek köszönhetően, ami eddig láthatatlan volt, részletesen, lassan és érthetően láthatóvá válik.

MILYEN AZ IDEÁLIS TÁRSASHÁZ?

Az Architektúra rovatban ezúttal a társasházakkal foglalkozunk, vendégünk Gattyán Zoltán építész, a GN Architect Studio vezetője, aki munkája során elsőként találkozik az építtetői igényekkel. A beszélgetésben arra is kitérünk, hogyan változott a társasházi lakások belmagassága, belső elosztása. De vajon milyen a jó társasház? Van olyan, hogy optimális mennyiségű lakó? És szükség van-e közös terek kialakítására egy társasházban? Mindezekről Szerémi Nóra kérdezi Gattyán Zoltánt.

 

Back To Top