A Szkéné és az Ördögkatlan közös bemutatóra készül

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Bérczes László rendező. Újabb Háy-darab a Szkénében Ismét közös bemutatóra készül a Szkéné Színház és az Ördögkatlan Produkció.

Háy János legújabb drámáját Bérczes László rendezi. Nem volt könnyű sorsa a szerző azonos című novellája nyomán készült Elemnek: olvasópróbáját januárban tartották, az eredeti tervek szerint ugyanis március elején került volna sor a bemutatóra. Ám az elhúzódó járványhelyzet miatt több részletben zajlottak a próbák, de jövő szerdán és csütörtökön végre közönség előtt is debütálhat az előadás. A József Attila-díjas Háy János drámái egészen a 2010-es évek eleje óta jelen vannak a színház repertoárján, a nevével fémjelzett előadások már számos hazai fesztiválon szerepeltek. A Szkénéhez szintén szorosan kötődő Bérczes Lászlót a szerző állandó rendezőjének is tekinthetjük, hiszen mind az országban, mind a határon túl nagy sikerrel viszi színre a legújabb Háy-darabokat.

Az Elem ötödik közös produkciójuk: korábban a Pityu bácsi fiában, A Gézagyerekben, a Nehézben, és A halottemberben dolgoztak együtt. Legújabb közös munkájuk – pontosabban: lemerülő játékuk – stílusát tekintve csatlakozik a korábbi szövegek sűrű iróniájához, a humor fájdalma ezúttal az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényéből ered. Mucsi Zoltán, akárcsak Bérczes László, ugyancsak folyékonyan beszéli a Háy-szövegek összetett színházi nyelvét, közös munkáik hosszú ideig a Szkéné legnépszerűbb előadásai közé tartoztak. A jól összeszokott alkotócsapathoz ezúttal Kerekes Éva, az Örkény Színház színésznője csatlakozik. A kétszereplős előadásban a színészek számos karaktert megformálnak: hol fiatal szerelmesek, hol zsörtölődő nagyszülők, apák, anyák, gyermekek – játékukban voltaképpen egy egész családfa körvonalazódik. Az időbeli és narratív rétegzettséget Rozs Tamás csellista, zeneszerző folyamatos jelenléte teszi igazán érzékletessé.

Back To Top