A SZERELEMRŐL A FILM, A SZÍNHÁZ ÉS A ZENE NYELVÉN

 

Új utakon jár a Danubia Zenekar, amely most nem csupán a zenéhez, hanem egy egészen egyedi összművészeti produkcióhoz vezeti a nézőit. Egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg a filmvásznon, a zenében és a színpadon Horvát Lili rendezésében, Balogh Máté hangszerelésében, valamint Szemenyei János és Wrochna Fanni előadásában. Mind a három műfaj ugyanis egyszerre lesz jelen a Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban, amelyet május 13-án mutatnak be az Átrium Filmszínházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az Intermezzo vendége Horvát Lili.

A Dichterliebe dalciklusa ebben az előadásban egy elképzelt szerelem története: egy olyan szerelemé, amelyhez egy ember is elég. A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem egy valódi, megélt kapcsolat kínjairól és boldogságáról. A külső és a belső világ konfrontációját emeli ki koncert-film-színházi előadásban a különböző műfajok ütköztetése.

A három műfaj organikus és harmonikus találkozása Horvát Lili filmrendező munkája, aki a filmes rész rendezéséért is felel. A ciklus tizenhat dalát kísérve felváltva, ám egymásra felelve láthatnak a nézők egy-egy filmjelenetet, vagy színpadi történéseket, amelyek együtt formálódnak egésszé a nézők előtt. Az előadást kísérő filmben Boros Anna, Kőszegi Katalin, Nagy Zsolt és Venekei Mariann mellett az a Stork Natasa is szerepel, akivel a rendező korábbi, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt.

A zenekar pedig vizuális és dramaturgiai értelemben is részévé válik az előadásnak. Az eredeti Schumann-dalok Balogh Máté zeneszerző feldolgozásában szólalnak meg, Szemenyei János partnere pedig Wrochna Fanni lesz. A rendező asszisztense Fenyvesi Lili, az előadás zenei, művészeti vezetője pedig Hámori Máté.

A premiert követően két alkalommal láthatják ebben a formában az előadást a nézők, május 16-án és május 17-én.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.29.

Back To Top