A SZABADSÁG HANGJAI KONCERT A BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREMBEN

 

A Reggeli Express vendége Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző. A beszélgetés témája A szabadság hangjai című koncert, amely 2021. október 23-án lesz hallható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor karmester vezényletével.

 

 

Bartók Béla első alkotói korszaka erős szálakkal kötődik a 19. század világához, különösen Liszt Ferenc zenéjéhez. Kossuth alakját középpontba állító szimfonikus költeményében ahhoz a liszti kezdeményezéshez kapcsolódott, melyet olyan művek fémjeleznek, mint a Magyar történelmi arcképek zongorasorozat, illetve a szimfonikus költemények hősi tematikájú darabjai, a Mazeppa, a Hamlet vagy a Prométheusz. De Liszt nemcsak eszmei, hanem zeneszerzés-technikai útravalóval is bőséggel ellátta a fiatal Bartókot, a Les Préludes motivikus szervezettsége bizonyosan inspirálta az ifjú zeneszerzőt, így különösen izgalmas lesz megfigyelni e két darabot egymás szomszédságában.

A koncerten felhangzó ősbemutató, Szentpáli Roland kantátája a Müpa 2020-as zeneműpályázatának egyik díjazottja. A mű szövege Berzsenyi Dániel szavait idézi, a komponistát a vers ereje és aktualitása fogta meg. A műben egyszerre használ narrációt és szólóéneket, valamint szólókürtöt, illetve térben elhelyezett további kürtöket.

Műsor: Nyitány

Kezdés: kedd 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top