A ROMANTIKA VÁNDORAI VERSES-ZENÉS EST BALOG ALEXANDRÁVAL ÉS VECSEI H. MIKLÓSSAL

 

A romantika vándorai címmel december 23-án Balog Alexandra zongoraművész és Vecsei H. Miklós színművész zenés-verses estje vár mindenkit a MOM Kultba. Schubert, Chopin és Liszt zongoraművei mellett, Byron- és Goethe-költeményei, és magyar költők, többek között Pilinszky, József Attila, Nemes Nagy Ágnes versei csendülnek fel.

Balog Alexandra tízéves korától zongorázott, majd megtanult csellózni is és elmélyült a zeneszerzési ismeretekben is. 2014-ben a londoni Királyi Zeneakadémián tanulhatott, ahol fontos tapasztalatokat szerzett, és találkozhatott világklasszis művészekkel és az általuk teremtett különleges légkörrel. Ezt követően alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált, ahol nemcsak magyar, de nagyon keresett külföldi művészek is fellépnek.

Balog Alexandra Berlinben, Londonban és Moszkvában is fellépett az elmúlt években, Grazban pedig megnyerte a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt.

Vecsei H. Miklós Junior Prima díjas színművész és költő tizennyolc éves volt, amikor megjelent első kötete. A költészet mellett már gimnazistaként is érdekelte a színjátszás, majd Vidnyánszky Attila rendezését látva döntötte el, hogy a színházzal kíván foglalkozni. 2015-ben lett a Vígszínház tagja. Generációjának egyik legérdekesebb művésze, világszemlélete, az új dolgok iránti nyitottsága és szabadságvágya rendkívüli érzékenységgel és előadói finomsággal párosul.

Vecsei H. Miklóssal arról is beszélgettünk, hogy a romantika sokféleképpen értelmezett az ekkor alkotók részéről is, hiszen másként jelent meg Lord Byron és másként Goethe verseiben, stílusjegyeiben is. Az est programjának összeállításakor tehát, mi alapján válogatta, válogatták a szerzőket?

Műsor: Papageno
Adás: 2021.12.18.
Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top