A NÁPOLYI PIZZA TITKA

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban Noth Gábor, a Bazsalikom Nápolyi Pizzéria tulajdonosa lesz a vendégünk, aki elmondja, mi az igazi nápolyi pizza titka, mitől olyan népszerű.

Egyre többen esnek szerelembe a hosszú kelesztésű, visszafogottan feltétezett, hajszálvékony közepű, de megemelkedett szélű és készre sülten is omlósan puha tésztájú nápolyi pizzával.

A 2021-es nyár elején fogadott először vendégeket a kistarcsai Bazsalikom, ám a helyiek és a nápolyi pizzák hazai követői már várták Noth Gáborék nyitását. Gyönyörű, színpompás, AVPN-minősítésű, 450 fokos, fatüzelésű Manna Forni kemencében sülnek készre a 24 órán át kelesztett tészták. Evidencia, hogy a kistarcsai „mini-Nápoly” is büszkén árulja a klasszikusokat, de érdemes a gourmet-változatokat is megízlelni. Füstölt gomolya, pisztáciatöret, diómorzsa, körtecsatni, de fügelekvár is kerülhet a pillekönnyű, emlékezetes pizzákra.

A nápolyi pizza nem egy “pizzatípus”, hanem ez maga a pizza. Amit világszerte pizzaként ismernek, az nem más, mint ennek a lebutított, egyszerűsített másolata, “továbbgondolása”. A világ Nápolyon kívül eső része (beleértve Olaszországot is), a második világháború végéig nem is ismerte a pizzát. Tehát ez nem egy olasz étel, hanem egy 300 éves, nápolyi tradíció!

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.12.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top