A MŰGYŰJTÉS SZENVEDÉLYE – KÜLÖNLEGES KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MAI MANÓ HÁZBAN

 

Ritka fotótörténei kiállítás nyílt a Mai Manó Házban a francia műgyűjtő, Madeleine Millot-Durrenberger kollekciójából. Az Impresszióban Cserna Endrét, a tárlat koordinátorát kérdezi Bálint Edina.

 

A francia műgyűjtő, Madeleine Millot-Durrenberger a nyolcvanas évek óta építi fotográfiai gyűjteményét; az Európa-szerte számtalanszor kiállított és keresett kollekciójában az egyetemes fotótörténet legfontosabb alkotóinak munkái találhatóak meg. Többek között Henri Cartier-Bresson, Joel-Peter Witkin, Sophie Calle vagy John Baldessari mellett kortárs sztárok, de a magyar fotótörténet kiemelkedő alkotói – jelen tárlaton Kerekes Gábor, Barta Zsolt Péter, Hajdú József és Brassaï – is szerepelnek katalógusában.

Madeleine Millot-Durrenberger gyűjteménye több mint száz fotográfus közel ezerháromszáz alkotását foglalja magába. Kezdetben intuitív módon, rokonai és barátai révén került közel a műfajhoz, majd a műgyűjtés életének kulcsponti missziójává vált. Gyűjteményének jellegzetes törekvése, hogy a valóságot prousti részletességgel, annak szeszélyes komplexitásában foglalja össze és mutathassa meg. „A gyűjtemény egyfajta kísérlet a dolgok világban történő szétszóródása, elfelejtése ellen.” – mondja Madeleine Millot-Durrenberger.

A Mai Manó Házban megrendezett A műgyűjtés szenvedélye című kiállítás nem egy egyszerű tematikus válogatás, hanem a strasbourgi gyűjtőnő tevékenységén és nem mindennapi kollekcióján keresztüli kísérlet arra, hogy érzékletesen bemutassuk a műgyűjtés folyamatának intellektuális izgalmát, játékosságát, belső lehetőségeit és folyamatos meglepetéseit az itthoni közönségnek.

Intermezzo – Bálint Edinával
Adás: 2022.01.27.

Back To Top