A MEKK ELEK MESE ZENESZERZŐJÉRŐL, RÁNKI GYÖRGYRŐL SZÓL A KLASSZIK ANEKDOTÁK

 

A Klasszik Anekdoták hétfői témája 8 óra után Ránki György, mint filmzeneszerző. Békéssy Lili Veronika zenetörténésszel a magyar zeneszerző munkásságát méltatjuk. A dátum, amihez kapcsolódik a beszélgetés, Mekk Elek vagy Mekk Mester című mese első adásba kerülése, amely 1974. november 30-án volt.

 

A Mekk Elek, az ezermester 1974-től 1975-ig futott magyar televíziós bábfilmsorozat, amelyet a Pannónia Filmstúdió készített 1973-ban. A játékfilmsorozat rendezője Imre István, producerei Gyöpös Sándor és Komlós Jánosné. A forgatókönyvet Romhányi József írta, a figurákat és a díszleteket Koós Iván tervezte, a zenéjét Ránki György szerezte.

Sokoldalú zeneszerző, aki nem tett különbséget műfajok között. Nézete szerint minden műfajban lehet értékeset és értéktelent alkotni. Írt operát, musicalt, balettet, filmzenét, kísérőzenét színházi előadások és a rádiójátékok számára, zenekari és kamarazenei műveket, dalokat.

Legnépszerűbb, és egyben legismertebb műve a Pomádé király új ruhája című opera, amelynek a szövegét – Andersen meséje nyomán – Károlyi Amy írta a Magyar Rádió felkérésére (később a mű zenei anyagából két szvitet is összeállított). Az Operaházban 1953. június 6-án mutatták be. Kantátát is írt, például József Attila A város peremén című versére, oratóriumot Radnóti Miklós Á la recherche című verse alapján. Filmzenéi közül megemlítendő Macskássy Gyula Két bors ökröcske című rajzfilmjéhez, a Keleti Márton rendezte Két vallomás című, 1962-ben forgatott darabjához és a Körhintához, Fábri Zoltán híres filmjéhez írt zenéje.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el – Kossuth-díj (1954), Erkel Ferenc-díj (1952, 1957), Magyarország Érdemes Művésze díj (1963), Magyarország Kiváló Művésze díj (1988) -, halála előtt három nappal kapta meg életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Műsor: Nyitány

Adás: Hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top