A Megszállottak és a Magyar Golgota külföldi fesztiválokon is díjazott

A Vetítő filmes rovat vendége Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas magyar drámaíró, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész, akivel a filmes rendezői munkáiról beszélgetek.

A Megszállottak című film és a Magyar Golgota sorra nyeri a külföldi fesztiválok díjait. Mindkét film elnyerte az Arany Róka díjat.

Megszállottak 2018-ban bemutatott játékfilm. A Pozsgai Zsolt által – saját ötletéből – rendezett mű a Reformáció Emlékéve alkalmából készült. A történet Kálvin és Loyolai Ignác „lehetséges, ám meg nem valósult, fiktív” találkozását dolgozza fel, mutatja be. A kereszténység e két nagy alakja – annak ellenére, hogy a tér- és időbeli lehetőségek adottak voltak – sosem találkozott egymással. A film tehát Kálvin Genfbe érkezésétől Lausanne „behódolásáig” követi végig az eseményeket. Vitáját Farellel, aki mindenáron itt akarja tartani. Loyolai Ignác érkezését, tapasztalatait, majd kettejük szikrázó vitáját. Még egy lényeges szál: Kálvin és a ferrarai hercegnő viszonya. Renatával való találkozása Ferrarában egy évvel azelőtt meghatározta Kálvin további életét. A két ember a rokonszenven túl valami nem földi vonzódást is érzett egymás iránt, nem véletlen, hogy Kálvin egész életében levelezett a grófnővel, sőt, nagyon sokszor fel is kereste.

A legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb operatőr, a legjobb színésznő, a legjobb színész és a legjobb jelmez kategóriában is díjazták az Eastern Europe International Movie Awards izmíri filmfesztiválon Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmjét. Pap Katalin nyerte el a Legjobb színésznőnek járó díjat, a többi kategóriában platina díjat kapott Pozsgai Zsolt fimje. A Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező alkotása Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A film végig követi Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

A Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott, a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasdladányban. A Magyar Golgota a Canadian Cinematography Awards havonta rendezett nemzetközi filmes megmérettetésén áprilisban a legjobb egész estés film lett, de több más elismerésben is részesült egyebek mellett Japánban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Bhutánban és Horvátországban. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra is.

A filmet korábban már díjazták Törökországban, júniusban a legjobb egész estés film, a legjobb produkció és a legjobb operatőr kategóriában is a nyertesek közé került a Golden Wheat Awards isztambuli nemzetközi filmfesztiválon.

forrás: https://www.delmagyar.hu/kultura/hat-dijat-nyert-a-magyar-golgota-cimu-film-egy-filmfesztivalon-7765643/

borítófotó: Galgóczy-Németh Kristóf

 

 

Back To Top