A MAGYAR FILM NAPJÁTÓL A TAVASZI LAKÁSFELÚJÍTÁSIG – A CSÜTÖRTÖKI NYITÁNYBAN

 

A csütörtöki Nyitányban interjút hallhatnak Bella Máté zeneszerzővel, aki elárulja, hogyan kapcsolódik össze a STUDIO5 kortárs zenei világa Szirtes János kiállításával. A Vetítő rovatban Dudás Viktor filmszakértővel a magyar film napjáról beszélget Szerémi Nóra. Itt a tavasz, az Architektúra rovatban a tavaszi lakásfelújítás kérdését járjuk körbe Drimmer Kati lakberendezővel. A fesztiválszezon is elkezdődött, ezúttal a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválra invitáljuk Önöket. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

SZIRTES JÁNOS KIÁLLÍTÁSÁVAL ÉS A STUDIO5 KONCERTJÉVEL ROBBAN BE A TAVASZ A VÁRFOK GALÉRIÁBA

Szirtes János Oxigén című kiállítása vitális energiáktól duzzadó, élettel teli, markáns színekkel megalkotott legújabb műveit mutatja be. A kiállításon látható alkotásokra születtek meg a STUDIO5 kortárs zenei műhely új zeneművei, amelyeket a közönség egy beszélgetéssel egybekötött zenei est keretein belül hallgathat meg. A STUDIO5 Soundscape koncertjére 2022. április 30-án 15 órától kerül sor a Várfok Galériában. A Reggeli Expressz vendége Bella Máté zeneszerző.

 

 

ÁPRILIS 30. – A MAGYAR FILM NAPJA

A Vetítő rovat témája ezúttal a magyar film napja, amelyet április 30-án ünnepelünk. Idén nem lesz nagyjátékfilm a programban, viszont Kovács Ákos első kisfilmjét tekintheti meg a közönség, Magunk maradtunk címmel. A dalszerző, előadó 27 perces alkotása két novellája alapján készült. A Magunk maradtunk a Papp János színművész által alakított taxisofőr monológja, amelyből saját maga és az ország több évtizedes története elevenedik meg. Mint Ákos fogalmazott, a fekete-fehér filmben benne van szülei kapcsolata, felhasználtak családi fotókat is. A magyar film napjáról Szerémi Nóra Dudás Viktor filmszakértővel beszélget.

 

TAVASZI LAKÁSFELÚJÍTÁS – SAJÁT KEZŰLEG VAGY SZAKEMBERREL?

A tavasz a megújulás ideje, így van ez a lekberendezésben is. Az Architektúra rovat vendégével, Drimmer Kati lakberendezővel a tavaszi lakásfelújításról beszélget Szerémi Nóra. Mivel Kati maga is szívesen alkot saját kezűleg, arról is szó esik a beszélgetésben, mi az, amibe érdemes magunk belevágnunk, és mi az, amihez már szakember kell, ha felújításon gondolkodunk.

Drimmer Kati mindig is szeretett alkotni, kötni, horgolni, batikolni, varrni, vagy éppen bonbont készíteni. Ma már belső tereket is alkot. Imád tervezni, éjjel-nappali ezt csinálja, ha éppen nem a terveket gyárt, akkor keresi az új, praktikus megoldásokat, új anyagokat, bújja a különböző weboldalakat. Utazásai során mást sem csinál, csak szépségeket fotóz, megfigyeli a tereket, épületeket. Ezek az impulzusok, inspirációk jönnek elő a megfelelő pillanatban egy-egy tervezési munkánál.

 

JÖVŐ HÉTEN KEZDŐDIK A BUDAFOK-TÉTÉNYI TAVASZI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Május 5-e és 29-e között rendezik a 46. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivált. A fesztivál kimagasló értékeit mi sem bizonyítja jobban, mint a fellépők és zenei-színházi együttesek, a kiállítóművészek sokrétűsége. A Nyitányban Gazdik István, a fesztivál igazgatója mesél a programokról.

A fesztivál nyitóeseménye a Budafok Big Band koncertje lesz, ahol Polyák Lilla is énekel majd. Másnap Irodalmi Kávézó lesz Csuja Imre színművésszel, József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Radnóti Miklós verseiből. De nem csak a házban lesznek események, hiszen Budafok-Tétény további izgalmas helyszínein is remek dolgok történnek! Zenei programok, színházi előadások és workshop is várja az érdeklődőket. Az eseménysorozatot május végén a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje zárja.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.28.

Back To Top