“A MADARAK TAPSOLNAK, AMIKOR FELSZÁLLNAK”

 

A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény címmel jelent meg művészeti kiadvány a Kisterem kiadásában. Az Impresszió rovatában Zalavári András képzőművészt kérdezi a kötetről Bálint Edina. 

A kötet Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András – a galéria által képviselt – képzőművészek azonos című közös kiállításának összegzése.

A tárlatra készülve, 2019-ben kezdtek el szemlélődési szokásokkal kapcsolatos interjúkat készíteni; barátaikat, ismerőseiket, a kortárs művészeti szcéna fiatal szereplőit és egymást kérdezték mindennapi felismeréseikről, a világ apró részleteire való rácsodálkozásaikról, mániákusnak tűnő játékaikról. Az összegyűjtött megfigyeléseket a három művész illusztrációkkal egészítette ki, az ebből született kiadvány kétszáz példát és közel százötven grafikát tartalmaz, afféle képzőművészeti “egyperceseket”. A könyvtárgy frappáns gegek gyűjteménye egyedi grafikákkal, melyet lapozgatva az olvasó személyesnek hitt megfigyelései feloldódnak a kollektív élményben.

A hétköznapi élet számtalan lehetőséget ad arra, hogy egyszerűen csak jelen legyünk valahol, aktív tevékenység és cél nélkül. A várakozás, a tömegközlekedés használata önmagában megteremti a valóság befogadására alkalmas létállapotot. Vizsgálódásuk során a három művész nem egy adott dolgot keresett, hanem személyes fétiseket, melyek a külvilághoz való viszonyunkat illusztrálják – az egyedüllétben.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2021.12.16.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top