A LEMEZ KÉT OLDALA – JANIKOVSZKY ÉVA EST A 6SZÍN TEÁTRUMBAN

 

Janikovszky Éva előtt tiszteleg A lemez két oldala című előadás a 6szín Teátrumban április 23-án. A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, szerkesztő első kötetét 1957-ben adták ki, ezt a kötetet még Kispál Évaként jegyezte. A könyvet 32 mű követte, melyek 35 nyelven jelentek meg. Írói munkásságának fontos témái az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék és a felnőtt-gyerek kapcsolat, a mindennapi élet – sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Szövegei elválaszthatatlanok Réber László rajzaitól.

 

„Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját – adott esetben fél órával ezelőtti – véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren simán lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról. A fergeteges előadás gyorsan magával ragadja az embert, az elragadtatottság állapotában viszont nehéz színlelni, így a röhögés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk. Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk. Szóval ez valami felszabadító röhögés, amiből kevés van az életünkben, miközben minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére” – olvasható az esemény ajánlójában.

Az est során a lemez A oldalán hallható: Horváth Lili és Kovács Patrícia/Szamosi Zsófia. A lemez B oldalán hallható: Elek Ferenc és Simon Kornél. Az eredeti könyvből a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte Tollár Mónika, akinek kedvenc idézete A lemez két oldala című könyvből a következő: „…Mindenki csak szörnyülködött, hogy mit csináltam a kezemmel, én meg mondtam, hogy málnát szedtem a férjem nagybátyjánál. Na és mennyi málnát kaptatok, kérdezték, én meg mondtam, hogy szerencsére a férjem rokonai nem hoztak olyan helyzetbe, hogy vissza kelljen utasítanom…!”

Tollár Mónikával Janikovszky Éváról és az általa megálmodott előadásról beszélgettünk a Papagenoban.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.09.

Back To Top