A LÉLEK KÜZDELME, A SZERETET GYŐZELME A MAGYAR PASSIÓBAN

 

A Vetítő rovat csütörtökön 8 óra után jelentkezik, ahol a vendég Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akivel a Magyar Passió című filmről beszélgetünk, amely november 4-től látható a mozikban.

 

A filmnek Eperjes Károly a rendezője, társ-forgatókönyvírója és egyik főszereplője is egyben.

A történet 1950-ben játszódik, a Rákosi-korszaknak abban az évében, amikor a tavasz és a nyár folyamán több hullámban – a szerzetesi közösségek teljes felszámolása céljából – kiürítették a magyarországi rendházak és kolostorok jó részét, és több ezer szerzetest telepítettek át ideiglenes helyszínekre. Szeptember közepén a kényszerlakhelyre hurcolt szerzetesek kiszabadultak, de már nem volt hova menniük, addigra ugyanis az állam feloszlatta a rendek működési jogát. Nyolc rendház maradhatott meg, bennük 250 szerzetessel, 11 ezren azonban földönfutóvá váltak.

Eperjes filmjében – amely az első rendezése – az általa alakított Leopold atya és szerzetestársai azért küzdenek, hogy a háború után felvirágoztassák a ferences rendet. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket ebben, visszakapják még a háború miatt elrejtett kegytárgyaikat is, Leopoldot azonban hamarosan koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kínvallatásoknak vetik alá. Egykori diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő tisztet, Keller főhadnagyot (Telekes Péter) bízzák meg azzal, hogy kényszerítse ki belőle a hamis vallomást.

A készítők a Magyar Passió zanzásított, hétperces verzióját adták ajándékba Ferenc pápának, amikor Budapesten járt az eucharisztikus kongresszus zárómiséjének alkalmából.

Műsor: Nyitány

Kezdés: csütörtök 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top