A LEGKISEBB A LEGÜGYESEBB – KIÁLLÍTÁS AZ ÚJMŰHELY GALÉRIÁBAN

 

Reggeli tárlat vendége pénteken 9 óra után Roskó Mária, a MANK művészeti tanácsadója. Roskó Gábor alkotásaiból nyílt kiállítás az ÚjMűhely Galériában.

 

 

A legkisebb a legügyesebb című tárlaton Roskó Gábor különleges hangulatú alkotásaival találkozhat a közönség. A Munkácsy-díjas művész szentendrei ÚjMűhely Galériában rendezett kiállításán legújabb tollrajzai mellett kisplasztikáit láthatjuk.

Roskó Gábor grafikai és kerámiaalkotásai mellett rendkívül egyedi festészeti munkásságával került be a hazai kulturális köztudatba.

A művész allegorikus-ironikus kifejezésmódján átszűrve, szubjektív történeti referenciái között visszaköszön a klasszikus állatmesék, a zsidó hagyományok vizuális megjelenítése mellett, több ókori kultúra misztikus világának lenyomata is.

Tollrajzaiba a sajátos alkotói világának részét képező enigmatikus ornamentális motívumegyütteseit emeli be, amelyek rejtett figuralitással utalnak létező vagy sohasem volt kultúrák valóságára.

A szimmetrikus, zárt formákba rendezett, középkori metszetekre és az inka kultúra ábrázolási módjára emlékeztető rajzok a világ megismerésének vágyát tükrözik. Azonban a kiállítás címével azonos elnevezésű kisplasztikát és a HMS Refugee Fox című festett faszobrot szemlélve is egyértelművé válik, a jelekhez sohasem tartozhat csak egyfajta jelentés. Ahogyan a jelölő és a jelölt egyértelmű megfeleltethetőségének gondolata a történelmi utalások által támogatva és azok ellenére szertefoszlik, a befogadó kibillen kezdeti értelmezői pozíciójából, és rádöbben a dolgok jelentésének többarcúságára.

A kiállítás 2021. november 27-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10:00 és 18:00 között.

Műsor: Nyitány

Kezdés: Péntek 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top