A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG MAGYARORSZÁGON

 

A Premium es Terra rovatunk mai vendége Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója. A téma pedig a körforgásos gazdaság Magyarországon.

 

Pár héttel ezelőtt már hallhattak egy interjút a (http://klasszikradio.hu/podcast2/a-korforgasos-gazdasag-megvalositasa-magyarorszagon/) a Holland Királyság Nagykövetségének Körforgásos gazdasági tanácsadójával Horváth Bálint a hollandiai helyzetről. De kíváncsiak voltunk, hogy Magyarországon mi a helyzet, hogyan állnak a cégek és az emberek a körforgásos gazdasághoz.

Ma már szinte nincs olyan magyar, akit ne foglalkoztatna a bolygó jövője.

A társadalom 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt, 82 százalék pedig úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák.

A válaszadók 87 százaléka szorong a klímaváltozástól valamilyen mértékben, közülük is 31 százalék nagyon aggódik a lehetséges következmények miatt. Sokan vannak tisztában a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság fogalmaival, de még többen vannak azok, akik közvetlen környezetükben is észlelik az ökoszisztémát fenyegető problémákat. Egy magyar ember átlagosan 12 ilyen tényezőt tud felsorolni. A legismertebb ezek közül a levegőszennyezés, a túlzott erdőirtás, az étel-, víz-, energia- és ruhapazarlás, a klímaváltozás és a globális felmelegedés, tehát azok a jelenségek, melyeket saját bőrünkön is nap mint nap tapasztalhatunk. Az életkor és a lakhely nagyban befolyásolja, hogy ezek közül mennyit észlelünk: a budapestiek például kiemelten sokszor említették a műanyagszennyezést, míg vidéken kevesebben szembesülnek élelmiszer- és energiapazarlással.

 

Műsor: Nyitány

Adás: kedd 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top