A KLASSZIKUS KEDVENCEK DARABJAI A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

 

A Klasszik Anekdotákban ezúttal Antonín Dvořák E-dúr szerenád vonószenekarra, op. 22 című darabjáról beszélget Szerémi Nóra Békéssy Lilivel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével. A műről azért is beszélgetünk, mert a Klasszikus kedvencek – Best of Monarchia című koncertjének ez lesz az egyik darabja május 1-én, a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében.

A Klasszik Rádió 92.1 immár hetedik alkalommal hozza el legnépszerűbb klasszikusait a Müpa Hangversenytermének színpadára. Idén tehát az Osztrák–Magyar Monarchia legszebb műveit vonultatja fel az Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté vezényletével.

A Vonósszerenád Antonín Dvorák talán legtöbbet játszott műve. Dvorák az első ösztöndíjas évében, 1875-ben írta meg a darabot, és ekkor érte meg első igazi megérdemelt sikereit. Dvorák ezt az öttételes művet csak vonószenekarra írta, a zenészek pedig nem négy, hanem ennél jóval több szólamban játszanak. Maga a szerenád pedig éjjeli zenét jelent, hangvétele -igazodva a napszakhoz – elég nyugodt.

Maga a kompozíció tehát 5 tételes, és Dvorák kisebb formákból állította össze, ezek nagyon rövid tételek, könnyedséggel, rengeteg és gazdag zeneiséggel, idilli karakterekkel. Ami meghatározó a darab során végig, az egyfajta gyakori imitáció, ismétlés az egyes szólamokban, az egyik szólam átveszi a másik motívumát és folytatja tovább, szinte mintha egy labdát gurítanánk.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.04.

Back To Top