A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE BALOGH MÁTÉ ZENESZERZŐ

 

Klasszik Portré vendége kedden Balogh Máté Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas magyar zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

“Sigmund Freud olvasása óta tudom, hogy minden zene (illetve hang), ami valaha átment a fülemen, hatással van a zenémre.” – mondta el egy interjúban, amit a mai napig fontosnak tart.

Balogh Máté Junior Prima és Artisjus-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneelmélet Tanszékének és Kodály Intézetének adjunktusa. A Zeneakadémia zeneszerzés szakán, Jeney Zoltán osztályában végzett. 2013 novemberétől fél évig a trieszti Conservatorio di Musica ’Giuseppe Tartini’ ösztöndíjas hallgatója volt Fabio Nieder irányításával, 2016-ban pedig Eötvös Péter mentoráltja. Rangos fesztiválokon, kitűnő zenekarok és muzsikusok közreműködésével szólalnak meg kompozíciói szerte a világon. Számos nemzetközi és hazai díj nyertese.

2019-ben a Fidelio.hu beválogatta a magyar kultúra 50 legmeghatározóbb arca közé.

“Azt hiszem, feltétlenül kell, hogy a zeném hallgatása közben a zenémet hallgassák is, ne csak hallják. Olyan zenedarabokkal foglalkozom, melyekhez szükség van a fül koncentrációjára, bekapcsolódására. Felkészültségre – a nyitottságon kívül – nincs szükség”

Műsor: Nyitány

Adás: Kedd 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Borítókép: Lugosi Péter

Back To Top