A KÉT PÁPÁTÓL A RÓZSASZÍN ZSOLNAY KERÁMIÁKIG A HÉTFŐI NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitányban beszélgetést hallhatnak Lukács Sándor színművésszel A két pápa című előadásról, a Klasszik anekdotákban a közelgő Klasszikus Kedvencek koncert zeneszerzőiről mesél Békéssy Lili, valamint egy most megjelent könyvet ajánlunk, amelyben az érdeklődők megtekinthetik az elmúlt negyven év rózsaszín Zsolnay kerámiáinak gyűjteményét – erről Szerémi Nóra Winkler Barnabással beszélget. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

A KÉT PÁPA VERESEGYHÁZON

A Rózsavölgyi Szalon előadása Veresegyházon vendégeskedik április 26-án, a Veres1 Színházban lesz látható A két pápa című előadás. XVI. Benedek pápát Jordán Tamás, míg Bergoglio bíborost, a későbbi Ferenc pápát Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész alakítja – a Reggeli Expresszben Szerémi Nóra vele beszélget egyebek mellett arról, hogy milyen érzés megformálni a Katolikus Egyház fejét, és látta-e a filmet, amely a könyv alapján készült.

IFJ. JOHANN STRAUSS ÉS LEHÁR FERENC DARABJAI IS MEGSZÓLALNAK A KLASSZIKUS KEDVENCEK KONCERTEN

A hétfőnként jelentkező Klasszik anekdoták soron következő részében is a Klasszikus Kedvencek koncertsorozattal foglalkozunk, amely május elsején lesz hallható a Müpában. Szerémi Nóra Békéssy Lili zenetörténésszel, a Klasszik rádió zenei szerkesztőjével beszélget a hangverseny darabjairól. Szóba kerül Ifj. Johann Strausstól az Anna polka, valamint a Könnyű vér polka, Lehár Ferenctől pedig a Mosoly országa – Dein ist mein ganzes Herz.

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben újra megrendezik a Danubia Zenekar és a Klasszik Rádió legnépszerűbb élőzenei eseményét. Ezúttal Smetana, Dvořák, a Strauss-család, Lehár és más szerzők segítségével idézik meg többek közt a boldog békeidők, az Osztrák-Magyar Monarchia korának legszebb műveit. A szerelmek és szenvedélyek, valamint a gondtalanság könnyed, elegáns dallamait Hámori Máté vezényletével élvezhetjük.

RÓZSASZÍN ZSOLNAY KERÁMIÁK GYŰJTEMÉNYE EGY KÖTETBEN

Winkler Barnabás Ybl-díjas építész negyven éve gyűjti a rózsaszín Zsolnay kerámiákat, 2011 decembere óta a pécsi Zsolnay negyedben az állandó kiállítás is megtekinthető. A gyűjteményét most könyvben is elérhetővé teszi, néhány hete jelent meg ugyanis A rózsaszín Zsolnay című albuma, amelyben az Európában is egyedülállónak számító gyűjteményről mesél, valamint a Zsolnay manufaktúra majd gyár történetéről is olvashatunk érdekességeket. A Könyvjelző rovatban Szerémi Nóra Winkler Barnabással beszélget.

A Zsolnay név világszerte ismert. Színes dísztárgyak és különleges épületkerámiák jutnak eszünkbe a név hallatán. De kevesen tudják, hogy az elfeledett, a Zsolnay-gyár hírnevét megalapozó, az 1800-as évek közepétől 1900-ig gyártott és saját korában rendkívül népszerű rózsaszín mázzal készült használati tárgyak az európai formatervezés történetének kihagyhatatlan részei. Egy Zsolnay boroskancsóval öt évtizeddel ezelőtti véletlen találkozása indította el az Ybl-díjas építész, Winkler Barnabás életreszóló gyűjtőszenvedélyét, aki most elérkezettnek látta az időt, hogy elmesélje rózsaszín történetét.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.25.

Back To Top