A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE DOBSZAY-MESKÓ ILONA ZENESZERZŐ ÉS KARMESTER

 

A Klasszik Portré vendége Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző és karmester, a kortárs zenei élet meghatározó szereplője, akinek tanári, karmesteri és zeneszerzői oldalát ismerhetik meg a hallgatók.

 

 

 

Dobszay-Meskó Ilona a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés illetve karmesterképző tanszakán végzett. A Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak megalakulása óta (2003) karmestere és vezetője. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés tanára, mentortanár, az intézmény szimfonikus zenekarának vezetője, karmestere.

Elnökségi tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és tagja a Vántus István Társaságnak. Korrepetitorként dolgozott többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés-színházrendező szakán, a Zeneakadémia opera tanszakán, a Radio France Fesztiválon, Montpellierben világhírű művészekkel.

2002-ben I. helyezést ért el a Vántus István Zeneszerzésversenyen, melyet 35 éven aluli magyar és határon túli magyar zeneszerzők részére hirdettek meg. 2003-ban a Zeneakadémia által rendezett Kincses nevet viselő zeneszerzőversenyen kapott I. helyezést, ugyanezen a versenyen 2001-ben a legjobb előadó díját nyerte el. Ösztöndíjasként részt vett Sári József ausztriai és Betsy Jolas franciaországi zeneszerzőkurzusán. 2004-ben zeneakadémiai szervezésben a New York-i Juilliard School biztosított koncertlehetőséget Szénnévált szeretők című darabja bemutatására, 2017-ben Vancouverben képviselte hazánkat az ISCM Fesztiválon Choral című vegyeskari kompozíciójával. 2019-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia 3 évre szóló alkotói ösztöndíját.

Művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban, így például az MR3-Bartók Rádióban: Korunk zenéje, ArTRIUM, a Fészek Művész Klubban: Új magyar művek hangversenyciklusa, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, továbbá az Ifjúsági Kortárszenei Esteken, az Őszi Fesztiválon, Tavaszi Fesztiválon, Mini Fesztiválon, a Café Kortárs Művészeti Fesztiválon. 2004-ben a Római Magyar Akadémia felkérésére komponált.

Jancsi és Juliska című mesejátékát szerte az országban játsszák, túl a 80. előadáson szimfonikus zenekari változatban is. Későbbi, Fehérlófia című meséje az 50. előadásnál tart, szintén szimfonikus zenekari változatban is. Legújabb előadása, a Rigócsőr király 2019 őszén indult útjára.

Műsor: Nyitány

Kezdés: kedd 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

 

Back To Top