A HOLD FELFEDEZÉSE CÍMMEL NYÍLT KIÁLLÍTÁS

 

A Reggeli Express vendége Dr. Papp Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettárának osztályvezetője. A Hold felfedezéséről nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban.

A tárlat az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a NASA és a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével született, a kiállítás célja az Apollo-küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása a szélesebb közönség számára.

A kiállítás, valamint a kiállítótér középpontjában az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet áll, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára. Látható Neil Armstrong űrruhájának élethű másolata, kiemelve a ruha egyes részeinek funkcióját. A NASA kiállítási tárgyai mellett a Magyar Természettudományi Múzeum vitrinében a “Goodwill Moon Rock”-ként ismert objektumok láthatók. Ezek az Apollo-küldetések keretében végrehajtott első, illetve utolsó Holdra szállás során begyűjtött mintákat és Magyarországnak a Holdig eljuttatott zászlóit tartalmazó dísztárgyak, melyeket az Egyesült Államok elnöke ajándékozott Magyarország népének.

A tárlaton láthatók a Puli Space Technologies Kft. által kölcsönzött tárgyak is, például a “Puli Rover”, valamint a NASA-díjnyertes holdi “vízszimatoló” szerkezet makettje.

A kiállított tárgyakon kívül két nagy tabló nyújt információkat a Holdról, az Apollo-programról, valamint a Hold-, űr- és bolygókutatás magyar vonatkozásairól.

 

Műsor: Nyitány

Adás: Kedd 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top