A HIDROGÉN, MINT A JÖVŐ ÜZEMANYAGA

 

Csütrörtökön 9 óra után a Futura  jelentkezik. A vendég Pap József Sándor, a Energiatudományi Kutatóközpont Felületkémiai és Katalízis Laboratórium főmunkatársa. A beszélgetés apropója: lehet-e a hidrogén a jövő üzemanyaga?

 

Köztudott, hogy a hidrogén a legtisztább és a leghatékonyabb üzemanyagunk, de még mindig nem látjuk útjainkon a csak vizet kipufogó járműveket. Bár a technológia reflektorfényben van már évtizedek óta, a nagy áttörést még nem érték el.

A víz mint üzemanyag már Jules Verne regényében, A rejtelmes szigetben is megjelent. – A víz a jövő szene – hangzik el a regény eszes mérnökének a szájából. A vízbontás ma már egy fizikaórán is megvalósítható folyamat: a folyadékba vezetett egyenáram hatására összetevőire, hidrogénre, oxigénre válik a H2O. Ahhoz, hogy az autókat is hidrogénnel hajtsuk, üzemanyagcellára van szükségünk, ahol a hidrogén és az oxigén egy elektrolitmembránon keresztül lép reakcióba egymással, hogy vizet hozzanak létre. A folyamat elektromos energiát szabadít fel, amelyet a villanymotor működésére fordítanak. Mindeközben a végeredmény, azaz a víz, elpárolog. A fedélzeti áramtermeléshez az oxigént a levegő, a hidrogént az autóba szerelt tartály szolgáltatja. A villanyáram a továbbiakban ugyanúgy hajt, mint bármelyik elektromos autóban, a víz pedig eltávozik. A dolog azonban mégsem olyan egyszerű.

A hidrogént hidridekből generáló üzemanyagtartályokat kísérleti járművekben már 1980-as évek eleje óta használnak. A hidrogén fém-hidrides tárolásának számos előnye lehet.

 

Műsor: Nyitány

Kezdés: csütörtök 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top