A GYÖNGYHALÁSZOK CÍMŰ OPERA A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

 

Klasszik Anekdoták mai témáját  A Gyöngyhalászok, Georges Bizet 1863. szeptember 30-án Párizsban bemutatott operája adta. Békéssy Lili Veronika zenetörténész, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője avat be minket a részletekbe.

 

Georges Bizet a szövegkönyvíró Eugéne Cormon és Michel Carré egzotikus történetéhez olyan zenét komponált, amely a mai hallgató számára is megkapó. Már a korábbi századok zeneszerzői is foglalkoztak színpadi műveikben egzotikus témákkal (pl. Rameau A gáláns indiák, W. A. Mozart Szöktetés a szerájból), Bizet pedig erre először a Gyöngyhalászokban tett kísérletet. A francia zeneszerző jó színpadi érzékkel rendelkezett, a zene drámailag hatásos, sodró lendületű, dallamvilága színes, számos megható zenei részletet tartalmaz. A cselekmény tragikus kimenetelét itt is emlékeztető motívumok vetítik előre, mint a Carmen esetében.

A Gyöngyhalászok a premiert követően azonban hamar lekerült a repertoárról. Újbóli népszerűségét minden bizonnyal az azóta is legismertebb műve, a Carmen hatalmas sikerének köszönheti. Ennek nyomán Bizet említett operáját a XX. században egyre több operaház tűzte újra műsorra. Ma már elmondhatjuk, hogy a darab egyes részletei, például a gyöngyhalászok duettje (Au fond du temple saint) világszerte az egyik leggyakrabban játszott operarészletek között szerepel.

A darab magyarországi bemutatójára 1888-ban került sor. Az opera további érdekessége, hogy belőle készült az egyik legelső, hangos operafilm.

Műsor: Nyitány

Adás: Hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top