A FÜVÉSZKERT 250 ÉVE – KÖNYV HAZÁNK ELSŐ BOTANIKUS KERTJÉRŐL

 

“A Füvészkert 250 éve” című könyv az ELTE Füvészkertet, hazánk első botanikus kertjét mutatja be. A könyv szerzői Isépy István és Papp László botanikus, akivel a Papagenoban beszélgettünk. 

 

A Füvészkertet 1771-ben Nagyszombatban alapítottaz Orvosi Kar Növénytani és Vegytani Tanszékének első professzora és a hozzá tartozó botanikus kert első igazgatója, Winterl Jakab. A kert az orvostanhallgatók képzését szolgálta, de nagyon hamar helyet kaptak a gyógynövények mellett a hazai flóra ritkaságai, kertészeti különlegességei is, majd az üvegházakban a trópusok növényei. Történelmét költözések, felvirágzások és újrakezdések jellemezték, neves igazgatókkal, köztük a híres polihisztor, Kitaibel Pál, jó néhány fa megélte a Nemzeti Múzeum és a Tudományos Akadémia megalapítását is! Az ikonikus kert 170 éve költözött a mostani helyére. Jelenleg 8 000-re tehető a növényfajok és változataik száma, amelyek rendszertani vagy életföldrajzi besorolásuk szerint tekinthetők meg. A kert több évszázados kapcsolatrendszere révén Amerikától Ázsiáig és Ausztráliáig minden kontinensről származóan fel tud vonultatni növényérdekességeket, mint például az amazonasi óriás tündérrózsa vagy az ausztráliai eredetű sárkányfenyő.

Több, mint 300 nemzetközi vörös listás és ugyanennyi hazánkban is védett növényfaj található meg, melyek közül közel 40 faj megóvására különös figyelmet fordít. A Füvészkert alapfeladata az oktatás és kutatás, de széleskörű ismeretterjesztést is végez a különböző növénycsoportoknál (pl. Paradicsom nap). Az élő növények mellett a nem élő gyűjteményei: a 12 ezer tételes maggyűjteménye, 5000 kötetből álló könyvtára és a 30 ezer lapból álló herbáriuma nyújt segítséget a diákok és a kutatók számára. Papp László és Isépy István A Füvészkert 250 éve című könyvét szeptember 15-én mutatták be nagyszabású ünnepség keretében, amely a jubileumi emlék évhez kapcsolódik. 

Back To Top