A CAPRICCIO VENDÉGE TABAJDI ÁDÁM ORGONAMŰVÉSZ

 

A Capriccio vasárnapi vendége Tabajdi Ádám orgonaművész, aki nemrégiben első díjat nyert a Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen, valamint a közönségdíjat is elhozta. Novotny Anna és Zsoldos Dávid várja Önöket a Capriccio-val délután 4-től 5-ig!

 

Beszélgetünk Tabajdi Ádám pályájának alakulásáról, zongoratanulmányairól, a zongora és orgona hasonlóságairól és különbségeiről. Kiderül, mitől magányos sziget az orgona a hangszerek tengerében, és szó lesz a hangszer jövőjéről is.

Tabajdi Ádám a fiatal magyar orgonaművész generáció kiemelkedő alakja, aki a párizsi Notre-Dame székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett széleskörű nemzetközi tapasztalatokat. Zenei gondolkodását az analitikus megközelítés, a technikai felkészültség, valamint a hangszerismeret összhangja alkotja. Programjaival rendszeresen törekszik új nézőpontból rámutatni a zeneművekben rejlő mélyebb összefüggésekre.

Magyarország nagy székesegyházai és a Müpa mellett a közönség hallhatta őt a versailles-i Királyi Kápolna zenei sorozatainak közreműködőjeként, a chartres-i katedrálisban és Japán jelentős koncerttermeiben. A Zeneakadémián, majd a Párizsi Conservatoire-on tanult, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

2020-ban szimfonikus-zenekari átiratokkal, köztük Bartók Táncszvitjének saját orgonaátiratával jelent meg első lemeze. 2021-ben elnyerte a 13. Toulouse-i Nemzetközi Orgonaverseny Első díját és Közönség díját. Kiemelkedő szakmai teljesítményéért Franciaországban a Fondation France és Fondation Tarazzi alapítványok ösztöndíjaival, Magyarországon Fischer Annie ösztöndíjjal jutalmazták.

Műsor: Capriccio

Kezdés: vasárnap 16:00

Műsorvezető: Novotny Anna és Zsoldos Dávid

Back To Top