A BOSCH KIÁLLÍTÁSTÓL A KÓRUSOK ÉJSZAKÁJÁIG A NYITÁNYBAN

A június 3-i Nyitányban a Reggeli Expressz vendége Tóth Árpád karnagy, akivel a X. Kórusok éjszakájáról beszélget Szerémi Nóra. A múzsa rovatban ezúttal rendhagyó módon egy színházi szakember, Tóth Cecília lesz a vendég, aki a látássérülteknek segít az előadások megértésében. A Reggeli Tárlatban pedig a július 17-ig megtekinthető Bosch kiállításról beszél a tárlat kurátora, Tóth Bernadett. Tartsanak velünk minden hétköznap reggel 7-től!

 

  1. KÓRUSOK ÉJSZAKÁJA A PALOTANEGYEDBEN

Tizedik alkalommal rendezik meg a Kórusok Éjszakáját június 11-én. Az évről évre megrendezett téli és nyári fesztivál két online év után ismét élőben tölti meg énekhanggal Budapesten a Palotanegyedet. A Kórusok Éjszakája egy amatőr kórusfesztivál, célja, felhívni a figyelmet, hogy énekelni bárhol és bármikor jó. Az esemény hagyományosan az Éneklő Kerttel kezdődik, mely során az ország minden szegletéből és külföldről érkező kórusok egy rövid bemutatkozóval ismertetik magukat. A program helyszíneit a Palotanegyed izgalmas belső terei adják, de a járókelők akár az utcán is belefuthatnak egy-egy dalolászó együttesbe. A színes programokról Tóth Árpád karnagyot kérdezi Szerémi Nóra.

 

TÓTH CECÍLIA, AKI LÁTÁSSÉRÜLTEKNEK BIZTOSÍT SZÍNHÁZI ÉLMÉNYT

Hogyan lehet a látássérültek számára is élvezhetővé tenni egy színházi előadást? Ma már ez sem lehetetlen. Az audionarrátor feladata látássérültek számára is „láthatóvá” tenni a darabot, filmet, kiállítást, sporteseményt az előadáson belül, a dialógusok szünetébe épített rövid beszúrásokkal. Arról, hogyan történik az audionarráció, miben segíti ez a látássérülteket, a Magyar Színház audionarrátorával, Tóth Cecíliával beszélget a Múzsa rovatban Szerémi Nóra. Tóth Cecília előélete is elképesztően fordulatos, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-hittanár szakától, vízilabdások osztályfőnökétől a színházi jegypénztáros fülkéjén át vezetett az audionarrációig, amelyben ráadásul – szakértők szerint – magasan kiemelkedik.

 


MENNY ÉS POKOL KÖZÖTT – BOSCH KIÁLLÍTÁS

Az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása, amely közel kilencven műalkotást, köztük tizenegy Bosch-festményt vonultat fel. A tizenegy bemutatott Bosch-festmény a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki. A július 17-ig látogatható kiállításról a Reggeli Tárlat rovatban a Bosch-tárlat kurátorával, Tóth Bernadettel beszélget Szerémi Nóra.

A múzeum a gondosan válogatott csaknem kilencven műalkotással kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti és rejtélyekkel telített módon fogalmazott meg a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A kiállítás célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával. Bosch saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók a tárlaton.

 

Back To Top