266 ÉVVEL EZELŐTT SZÜLETETT MOZART

 

A Klasszik Anekdoták hétfői témája Mozart születésének évfordulója, a Cosi fan tutte és az Idomeneo premierje, ezekről beszélgetünk a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével, Békéssy Lili Veronikával.

Mozart, a zenetörténet egyik legnagyobb lángelméje csodagyerekként kezdte, életének 35 éve alatt komponált műveinek folyamatos lejátszása 10 napot venne igénybe. Szülei hetedik és utolsó gyermekeként 1756. január 27-én született Salzburgban. Első zenei leckéit apjától vette, akinek európai hírű hegedűiskolája volt, csodagyerekként előbb olvasott kottát, mint betűket, ötévesen már komponált.

Az Idomeneo Mozart 1781-ben Münchenben bemutatott háromfelvonásos, olasz nyelvű opera seriája. A darabot a szerző egyik fő művének tartotta. A sok viszontagság után a darab végül 1781. január 29-én került színre és nagy sikert aratott. Mozartot annyira elragadta a karnevál forgataga, hogy nemigen akaródzott neki visszatérni a csendes és unalmas Salzburg városába. Ez volt az első nagy konfliktusa akkori munkaadójával, a salzburgi hercegérsekkel, aki végül Bécsbe parancsolta. Mozart meg is jelent, majd nem sokkal később botrányos körülmények között szétváltak útjaik.

A Così fan tutte Wolfgang Amadeus Mozart vígoperája két felvonásban. Szövegét Lorenzo Da Ponte írta. 1789 augusztusában II. József császár új dalmű komponálására ad megbízást Mozartnak. Az egy időre háttérbe szorított, mellőzött zeneköltő ez idő tájt Berlinben arat jelentős sikert a Figaro házasságával, s nyilván ez tereli a figyelmet ismét reá, a főúri körök hajdan dédelgetett kedvencére. Lorenzo Da Ponte a rokokó Bécs botránykrónikájának egyik aktuális eseményét veszi tollhegyre s ezt mondja el, meglehetősen igénytelen kis történet keretében. A szövegíró – anélkül, hogy ez valóban szándékában lett volna – korának erkölcseiről rajzolt sivár képet.

A dalmű Mozart életében csak a bécsi és a prágai operaszínpadra jutott el. Halála után a drezdai, frankfurti és berlini opera tűzte műsorára, majd az 1800-as évek elején Párizs, London és Milánó is meghódolt varázsa előtt. Budapesten, helyesebben Pest-Budán egy német operatársulat mutatta be először az operát 1797-ben. Az első hazai bemutatón Mozart műve ezzel a címmel szerepel: Mädchentreue oder Schule der Liebe.

A budapesti Opera 140 évvel az ősbemutató után, 1930-ban vette fel műsorára a Così fan tutte-t.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.24.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top