19. SPINOZA ZSIDÓ FESZTIVÁL

 

Zenés játékok, koncertek, kabaré, fotókiállítás – színes, összművészeti kavalkáddal várja nézőit a 19. Spinoza Zsidó Fesztivál szeptember 22. és október 7. között. Erről beszélgettünk Sándor Annával, a fesztivál igazgatójával a Papagenoban. 

 

A Spinoza Zsidó Fesztivál célja, hogy évről évre, több mint két héten át, a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmenséből ízelítőt adjon. Idén 18 program, köztük 4 színházi premier várja a kultúrára vágyó közönséget. Leonard Cohentől Fegyáig, Mózesen és Liliputiakon át a dokudrámáig, színházi előadásokkoncertek, filmvetítés, beszélgetések és kiállítás is látható, közel 70 közreműködő részvételével.  A fesztivál unikum abból a szempontból, hogy a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmensét egy időben, egy helyen találta meg a néző. Mind színházi, mind zenei vonalon innovatív az eseménysorozat, hiszen olyan témákat dolgoznak fel a résztvevők, amihez mások nem nyúlnak. Fontosnak tartják a fiatal, kezdő művészek megjelenítését isA műfaji sokszínűséget példázza Balázs Gábor eszmetörténész előadása, ami Jézus a kortárs izraeli művészetben címmel, számos illusztráción keresztül mutatja be Krisztus visszafogadási történetét. A Fesztivál ideje alatt a Színház korábbi bemutatói, a Címzett ismeretlen, A Pulitzer-ügy, a Kálmán Imre, az operettkirály és a Szerelmünk, Sisi is látható. 

Humorfőváros: Odessza címmel Jávori Ferenc „Fegya” és Dunai Tamás kalauzolja a nézőket az orosz-zsidó dallamvilágba, míg Fellegi Balázs és együttese Leonard Cohent idézi majd koncertjén. Az idén 100 éve született Szenes Hanna emléke előtt a róla készült dokumentumfilmmel tiszteleg a Fesztivál, a Spinoza elmúlt éveinek előadásaiból pedig Véner Orsolya szemszögéből nyílik fotókiállítás. A színház alatti romkocsmában, a Lámpásban, három alkalommal, zsidó elemekkel tarkított jazz-, blues, rock és népzenei koncertek várják az érdeklődőket. 

Back To Top