150. SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPLI A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

 

150. születésnapját ünnepli a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A jubileumi évforduló alkalmából szombaton indul a Képző egész tanévet átívelő programsorozata, az MKE150, melynek célja, hogy a széles nagyközönségnek is megmutassa az intézményben folyó sokrétű alkotói és oktatói munkát. Az Intermezzo vendége Albert Ádám a Modellállítás című tárlat kurátora, az MKE Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszék vezetője.

 

Az indító attrakció a Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói c. reprezentatív kiállítás, amely szombaton nyílik az egyetem Barcsay Termében (Andrássy út 69-71).

A kiállítás az emberi test ábrázolását járja körbe. A reprezentatív tárlat lenyűgöző festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását, amelyek kíméletlenül rávilágítanak az aktuális társadalmi problémákra. A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói kiállítás csodálatos eredeti műtárgyain és archív dokumentumain keresztül nyomon követhetjük, hogy a különböző korszakokban hogyan kapott egyéni, sajátos, különleges színezetet az emberi test ábrázolása.

A tárlaton a nagy elődök – Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János – alkotásai mellett, kortárs alkotók – Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián – művei is szerepelnek.

A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény gazdag anyagára épít, többek között Székely Bertalan csodálatos anatómiai rajzaira, de az egyetem a Magyar Nemzeti Galériából is kölcsönzött ikonikus festményeket, rajzokat a tárlatra.

A kiállítás kurátorai Albert Ádám, a Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszék vezetője, valamint Bojtos Anikó művészettörténész, a MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény munkatársa. A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói c. kiállítást november 6-án, szombaton 18.00 órakor megnyitja Nádásdy Ádám nyelvész, műfordító, köszöntőt mond Erőss István rektor.

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: péntek 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

 

Back To Top