10 ÉVES A SÉTAMŰHELY

 

A Svábhegy szellemeinek felkutatásával kezdődött 10 évvel ezelőtt a Sétaműhely története, ma már évi közel 400 alkalommal indulnak útnak a nonprofit szervezet sétavezetői egy-egy csoporttal, hogy megmutassák nekik Budapest (és időnként egy-egy vidéki város) ismeretlen arcait, elmeséljék a legizgalmasabb történeteit, felhívják a figyelmet rejtett kincseire. A Sétaműhely programjairól, különleges sétavezetőiről, az elmúlt 10 év legemlékezetesebb pillanatairól, és magáról a városi séta műfajáról mesél az Intermezzoban Lénárd Anna alapító-cégvezető.

 

A Sétaműhely mára Budapest kulturális életének egyik meghatározó szereplőjévé vált. Több mint 25 sétavezetője 40 különféle programon évente 380 alkalommal körülbelül 3500 embernek nyújt igényes és nem utolsó sorban környezetbarát szórakozási lehetőséget.

2021 a fenntarthatóság éve a Sétaműhelynél, amelynek programjai eleve környezetbarát módon valósulnak meg. A Bolygóbarát Budapest című újbudai séta a fenntartható városi élet lehetőségeit mutatja be, és a kortárs magyar design világában kalauzoló Kézzel készült Budapest is sok ponton kapcsolódik a témához. A szervezők a két séta kapcsán annyi fantasztikus innovatív csapatot ismertek meg, hogy megszervezték a foglalkozásaik, workshopjaik látogatását is!

Az első séta a máig töretlen sikerrel futó Szellemek a Svábhegyen című program volt, amelynek alapanyagát Lénárd Anna, a Sétaműhely alapítója A sötét hely című György Péter esszében találta meg. “A svábhegyi helyszínek csodálatos láncot alkotnak, így épp kiadtak egy három órás, bizonyos részleteiben megrázó-megdöbbentő sétát a zöldövezetben – idézi fel Lénárd Anna. Térey János író elkísérte Annát a legelső svábhegyi felfedezésekre. – Jánost annyira megfogták a felfedezett történetek, hogy több későbbi kötetében megjelentek ezek motívumként. Így vált a Sétaműhely első tiszteletbeli állandó tagjává. Később önálló sétát is vezetett Nádasdy Ádámmal együtt a 13. kerületben Újlipótvárosi teher néven.”

Nemcsak Térey János és Nádasdy Ádám voltak az elmúlt 10 évben a Sétaműhely sztár-sétavezetői. Ungváry Krisztián történész az Ostrom és kitörés című sétájával csatlakozott a csapathoz, vele együtt érkeztek rangos történészek, például Eörsi László az 56-os forradalmat bemutató sétasorozatával. Emlékezetes és népszerű volt a jelenleg Drezdában élő Dunajcsik Mátyás író által összeállított és vezetett Dunapest című séta, amelynek elemei a nemrég kiadott Víziváros című kötetében is visszaköszönnek.

Nyáron lett a programkínálat része Sztankay Orsolya színész és idegenvezető által vezetett, az édesapja, Sztankay István életét bemutató, Fürdőköpeny és Hamlet címen futó séta – a színművészről szóló történetek egy-egy vízivárosi helyszínen elevenednek meg.

A programok folyamatosan változnak-alakulnak az adott időszak problémáira, kérdésfelvetéseire reagálva. “Míg 2011-12-ben a legnépszerűbbek a Budapest takargatott politikai múltját feldolgozó sétáink voltak, a következő években ezeket felváltották a különböző vallási, nemzetiségi kisebbségeket bemutató történetek. Hamarosan fókuszba kerültek nőtörténeti sétáink, amelyek helyenként megdöbbentően mutattak rá arra, hogy a nők egyenjogúságának kérdése mennyire 20. századi történet. A bevándorlási válság időszakában pedig a Köztünk élő muszlimok, illetve a Népek, színek, házak – öt kontinens egy utcában programunk lett különösen népszerű”.

Műsor: Intermezzo

Adás: Kedd 16:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top