×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 306

Lemezekkel ünnepel a 102 éves Erkel Színház

Írta: 

Erkel102 címmel kétlemezes kiadvány jelent meg az elmúlt évtizedek emblematikus hazai előadóinak archív operafelvételeiből. Ezzel egyidőben egy Háry János felvételt tartalmazó lemez is kiadásra került az OperaTrezor-sorozat legújabb darabjaként.

Mint a kiadványokat bemutató sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta, az opera jórészt a pillanat műfaja, hiszen minden előadás egyszeri, megismételhetetlen és mindig az adott este közönségének szól, mégsem lehet, hogy legnagyobb művészeink csak legendákban éljenek tovább. Szükség van tehát a pillanat rögzítésére - vélte, hozzátéve: ezért is örvendetes, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) archívuma 70 teljes, az Erkel Színházban rögzített operafelvételt őriz az 1960 és 2006 közötti időszakból.

A régi pillanatokat az Erkel102 című duplalemezen elevenítik fel, amelyet az eredetileg 1911. december 8-án megnyílt, majd a felújítás után egy hónapja újranyitott színház 102. születésnapjára jelentetnek meg. A főigazgató válogatta a CD anyagát Karczag Márton operaházi főemléktáros segítségével. A kétlemezes kiadványon az elmúlt évtizedek emblematikus hazai előadói - többek közt Simándy József, Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Andor Éva, Miller Lajos, Gulyás Dénes és Kiss B. Atilla - hallhatók, a külföldi sztárok közül pedig Luciano Pavarotti, akire 1986-os Bohémélet-előadásának két emlékezetes részletével emlékeznek.

Szintén erre az alkalomra hozzák ki a Háry János felvételét tartalmzó lemezt, az OperaTrezor-sorozat újabb darabját. "Komolyan gondoltuk OperaTrezor című sorozatunkat - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter. - Azt ígértük, hogy a még 2010-ben készült Bánk bán és a 2012-es Hunyadi után minden évben stúdiófelvételen örökítjük meg a magyar operatörténet egy-egy klasszikus opuszát és mindig az eredeti kottaanyagig visszanyúlva: most a Háryn volt a sor." (Jövőre Dohnányi Ernő vígoperáját, A tenort veszik fel.)

Mint a főigazgató rámutatott, Kodály Zoltán hagyatékának ápolása minden generáció kötelessége. Őszi bemutatójuk alkalmával a Vidnyánszky Attila rendezte produkciót ifjú művészek játszották négyes szereposztásban, előadásaikat az OperaKaland keretében csaknem huszonötezer diák hallhatta. Az eredeti kodályi partitúrához visszakanyarodó CD-változat alkalmas lesz akár oktatási segédanyagnak is, ám nagy szerepe lehet a közönségnevelésben is: a magyar népdalkincs jól énekelhető, ismert, sokak által kedvelt dallamai egészen az operáig vezethetik el a fiatalokat.

A mostani, Héja Domonkos vezényelte kiadást megelőző legutolsó felvétel még Ferencsik János pálcája alatt készült harminc éve, prózai részek nélkül. A friss kiadványon Szegedi Csaba hallható a címszerepben, a további szerepeket Schöck Atala, Szabóki Tünde, Megyesi Schwartz Lúcia, Bátki Fazekas Zoltán, Szerekován János és Szvétek László énekli.

Az Erkel színpadán karácsonyig a Carmen és a Nabucco lesz még műsoron, az új esztendőt pedig az Aidával és a Turandottal nyitja a megfiatalodott színház.

Forrás: Fidelio/MTI

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64