Az idei Echo Klassik díjazottak

Írta: 
Odaítélték a német zenekritikusok és a német zeneipar intézményeinek egyik legrangosabb elismerését, az Echo Klassik díjat: az év énekesnője az amerikai mezzoszoprán, Joyce DiDonato lett, míg az év énekesének Jonas Kaufmannt választották.
 
A zsűri összesen ötvennégy nyertest hirdetett huszonegy kategóriában. A díjátadó gálahangversenyt október 6-án rendezik a berlini Konzerthausban.
 
Több évfordulós kiadvány is elnyerte a zsűri tetszését: az év énekese elismerést például Wagner-felvételéért kapta Jonas Kaufmann. A világhírű német tenor nemrég Budapesten lépett fel, Marton Éva születésnapi hangversenyén, az év énekesnője, Joyce DiDonato pedig november 9-én ad barokk áriaestet a Művészetek Palotájában. (A koncert műsora a nyertes CD anyagából nyújt válogatást.)
 
Zongora kategóriában Martha Argerich kapta az év hangszeres művésze címet, ő - ugyancsak november elején - a Budapesti Fesztiválzenekar vendége lesz négy estén át a Zeneakadémián. A csellisták között az év hangszeresének járó kitüntetést Sol Gabettának ítélték Sosztakovics csellóversenyének és Rahmanyinov csellószonátájának felvételéért, akit a szetpemberben induló új évadban szintén üdvözölhet majd a közönség a Művészetek Palotájában.
 
Karmesterként a finn Esa-Pekka Salonen egy Lutosławski-felvételét díjazták, az év zenekara címet pedig a Nikolaus Hanoncourt által alapított Concentus Musicus Wiennek ítélték Keringő forradalom című CD-jükért.
 
Az év felfedezettje díjat a tavasszal az Il Giardino Armonico együttesével Budapesten járt fiatal orosz énekesnő, Julija Lezsnyeva kapta, az év koncertfelvétele pedig a Berlini Filharmonikusok CD-je lett, amelyen Stravinsky éppen száz éve bemutatott balettzenéje, a Le Sacre du Printemps hallható. A hegedűművészek között az év felvételének járó díjat a Moldáviában született, Bernben élő Patricia Kopacsinszkaja kapta, aki Bartók Béla, Ligeti György és Eötvös Péter hegedűdarabjait játszotta lemezre.
 
Az operafelvételek közül Leonardo Vinci felfedezésszámba menő alkotása, az Artaserse felvétele emelkedett ki, amelyen öt híres kontratenor énekel a Concerto Köln kíséretével, Diego Fasolis vezényletével.
 
Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operájában játszott szerepéért az év kortárs operafelvétele díjat Ian Bostridge nyerte el, Elina Garančát pedig Romantika című lemezéért jutalmazták a duettek és áriák kategóriájában. Rolando Villazón Verdi című CD-je az év szólólemeze lett, míg a világpremierek sorából Cecilia Bartoli Mission című felvételét emelték ki, amellyel Agostino Steffani munkásságát fedezi fel újra az olasz énekesnő.
 
Az év DVD-je címet a Metropolitan Opera Robert Lepage rendezte Ring-ordukciójának felvétele kapta meg - ezt az élő közvetítések jóvoltából a magyar közönség is láthatta.
 
Forrás:Fidelio.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64