Háztetőn mutatták be a Don Giovanni című operát

Írta: 

Mozart Don Giovanni című operája mindig népszerű volt az operarajongók körében azóta, hogy több mint 230 éve bemutatták Prágában, ám még soha nem állították színpadra egy háztetőn, ahol a nézők fürdőkádakból élvezhették az előadást.

A Vencel térhez közeli Lucerna-palota tején azonban most Ondrej Kobza kulturális menedzser és prágai kávéháztulajdonos megrendezte meg az előadást a cseh opera neves képviselői, köztük Adam Plachetka, a bécsi operaház szólistája közreműködésével.

Nem adták elő a teljes operát, csak a főbb áriákat a különleges előadáson, amelyhez az ötletet egy a Don Giovanniból alkotott cseh anagramma adta: a „John do vany”" ugyanis azt jelenti, hogy „John a fürdőben”. „Egy merész lépésnek tartottam, mivel egyáltalán nem hagyományos előadás. De szeretem a kihívásokat, és szeretek kipróbálni olyat, amit korábban még nem csináltak” – mondta Plachetka. „Mozart az operát Prágában szerezte és mutatta be. Úgy vélem, hogy ma is néz minket” – mondta Kobza a Lucerna-palota tetején egy fürdőkádban ülve. „Úgy vélem, népszerűek lesznek az ilyen dolgok, minőségi eseményeket szervezni másképpen” – tette hozzá.

A palotát egyébként Václav Havel néhai cseh elnök nagyapja építette. A nézők, akik egész este meleg vízzel teli fürdőkádakban ültek, a végén nagyon vizesen távoztak, de tetszett nekik az előadás, csakúgy, mint a kilátás a háztetőről, és szerencsére az időjárás is kedvezett, 30 Celsius-fok meleg volt.

 (forrás: MTI, kép forrása: MTI / AP / Petr David Josek)

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64