Hamarosan indul a Fesztivál Akadémia Budapest

Írta: 

Július 20-án indul a Fesztivál Akadémia Budapest elnevezésű kamarazenei programsorozat

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás két kiváló hegedűművész, akiket a világ számos pontján örömmel várnak, bármikor. Akiknek a koncertjére jóval előre kell jegyet venni, legyen szó fesztiválról, programsorozatról, vagy önálló estről. Két érzékeny és szép ember, akik számára a művészetben való elmerülés annyira mindennapi élmény, hogy talán nincs is más út számukra, mint merítkezni ebben és átadni valamit a varázslatból. Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas és Junior Príma díjas hegedű, és brácsaművész ötévesen kezdett hegedülni, 11 évesen már a Zeneakadémia előkészítő tagozatára járt és kitüntetéssel végzett később, Perényi Eszter növendékeként. Számos nemzetközi díj és sikeres koncert mellett, 2004 óta a Zeneakadémián tanít, 2010-ben pedig, kezdeményezésére létrejött a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. Férje, Kelemen Barnabás Kossuth, és Liszt Ferenc díjas hegedűművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa. 11 évesen kezdte a Zeneakadémia előkészítő tagozatát, 2001-ben végzett Perényi Eszternél. 2005 óta a Zeneakadémia tanára és az amerikai bloomingtoni egyetem állandó vendégprofesszora.

Ők ketten, nemcsak keresett és kedvelt művészei a magyar, és a világ zenei piacának, de nagy álmodók is. Olyan álmodók, akik létrehoztak néhány éve, egy azóta emblematikussá vált, Fesztivál Akadémia Budapest elnevezésű kamarazenei programsorozatot, amely idén július 20- 28 között vár mindenkit több helyszínen, koncertekkel, zenei sétákkal, előadásokkal, fotókiállítással és kerekasztal-beszélgetésekkel.

Az idei programsorozatra tíz országból érkeznek fellépő művészek, akikkel hét esti koncerteken és mesterkurzusokon is lehet találkozni. Emellett, számos ingyenes zenei előadás és a III. Fehér Ilona Hegedűversenyhez kapcsolódó kísérőprogramok is várják az érdeklődőket. Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, Ránki Dezső, Maxim Rysanov, Dejan Lazic, José Gallardo az idei programsorozat sztárvendégei. Különlegességeket is hallhat a közönség, mint Pierre Boulez „Messagesquisse” című hétcsellós darabja, illetve Balogh Máté és Tornyai Péter egy-egy művének ősbemutatója.

A Fesztivál Akadémia nyitókoncertje, július 20-án, a Zeneakadémián, a francia barokk zeneszerző, Jean-Féry Rebel „Káosz” című kompozíciója. A Fesztiválakadémiát szintén francia barokk szerzővel zárják a szervezők: Jean-Marie Leclair g-moll hegedűversenye csendül fel, a Zeneakadémián.

A Zeneakadémián felhangzó koncertekkel párhuzamosan, a Hagyományok Házában indul a III. Fehér Ilona Hegedűverseny, amelyet 2017-ben alapított Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, 19 évesnél fiatalabb hegedűművész generáció számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, amelynek elnöki tisztét kezdettől fogva a legendás Shlomo Mintz, Fehér Ilona egykori növendéke tölti be. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenynek fontos részét képezik a zsűritagok által adott mesterkurzusok, valamint, a Fesztivál Akadémia Budapest próbáin és koncertjein is részt vehetnek a versenyzők. A verseny célja tehát nemcsak az, hogy lehetőséget teremtsen az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem az is, a résztvevők tanuljanak, a szó szoros értelmében a mesterkurzusokon, a szó tágabb értelmében a világsztárok kamarahangversenyein.

Kiegészítő programok sokasága is csalogatja a fesztiválozókat, többek között, zenés előadások az Országház kupolatermében esti koncert fürdőzéssel, a Széchenyi Gyógyfürdőben.

További információk: www. fesztivalakademia.hu oldalon.

Fotó: Horváth Péter Gyula

 

 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64