Daniel Barenboim 2027-ig főzeneigazgató

Írta: 

A vezetési stílusát ért bírálatok ellenére, öt évvel, 2027-ig meghosszabbították Daniel Barenboim világhírű zongoraművész és karmester főzeneigazgatói megbízatását a berlini Állami Operaház élén.

A 2022 júliusában lejáró szerződés megújítását sajtótájékoztatón jelentette be Barenboim és Klaus Lederer, a tartományi rangú német főváros kulturális minisztere. Az argentínai születésű izraeli zongoraművész 28 éve áll a legrangosabb berlini operaház élén, és mindig is azt mondta, hogy addig szeretné dirigálni a Staatsopert, amíg az egészsége engedi, és amíg a zenészei is ezt akarják. Orvosai nemrég azt állapították meg, hogy jó egészségnek örvend.

Klaus Lederer szerint az operaház zenekarának „túlnyomó többsége” is azt akarja, hogy Daniel Barenboim maradjon a főzeneigazgató. A Staatskapelle Berlin már korábban „örökös vezető karmesterévé” nyilvánította a 76 éves dirigenst. Barenboim, a világ egyik leghíresebb klasszikus zenésze a német újraegyesítés után, 1992-ben – londoni, párizsi és chicagói megbízatás után – vette át a berlini Állami Operaház irányítását, amely az ő vezetése alatt vált világszínvonalú intézménnyé.

Vezetői megbízatását néhány hónappal azután hosszabbították meg ismét, hogy zenészek gyötrésével és megalázásával vádolták meg. A Der Tagesspiegel című berlini lapban név nélkül nyilatkozó zenészek szerint Daniel Barenboim vezetési stílusa miatt a félelem légköre uralkodott el az operaház zenekarában, az egyik zenész, Willi Hilgers, az együttes egykori ütőse a karmester dühkitörései és megalázó bánásmódja miatt küzd magas vérnyomással és súlyos depresszióval. A vádakra reagálva Barenboim elismerte, hogy „nem egy szelíd bárány”, és hajlamos az indulatosságra. Ugyanakkor szerinte a vezetési stílusa körüli vita időzítése nem volt véletlen, annak volt tulajdonítható, hogy elkezdődtek a tárgyalások a 2022-ben lejáró szerződésének megújításáról az operaház fenntartójával, a főváros kulturális kormányzatával.

A berlini kulturális miniszter azt nyilatkozta, hogy a hatalmi visszaéléssel kapcsolatos vádak nem igazolódtak a panaszok kivizsgálása során, de még ennél is fontosabb, hogy „minden érintett fél vállalta, hogy jobb munkahelyi légkör megteremtésén munkálkodik a jövőben”.

(forrás: fidelio.hu)


Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64