A legjobb… ausztrál zenészek közül tizenegy

Írta: 

Van egy kontinens, amivel méltatlanul keveset foglalkozunk, pedig ott is történik számtalan dolog a cápatámadásokon kívül. Csodálatos zenészeket és koncerteket köszönhetünk az ausztrál zenészeknek, ezért itt az ideje a legjobb tizenegyet megismernünk!

1. Dame Nellie Melba

Az ausztrál díva! Dame Nellie Melba (1861– 1931) legendás szoprán opera-énekesnő. Valódi neve: Helen Porter Mitchell. Hatéves korától énekelt a Publik Hall énekkarában, amellett zongorázni és orgonálni tanult. Apja cukorgyárában ismerkedett meg azzal az emberrel, aki a férje lett, de a dicsőségre vágyó fiatalasszony 1884-ben elhagyta otthonát. Első sikereit Sydneyben aratta, rá egy évre már Londonban lépett fel. 1887-ben Brüsszelben mutatkozott be Verdi Rigolettójában. Hamarosan világhírű lett és a legjelentősebb operaszínpadokon lépett fel. A Covent Gardenban egyedül neki volt állandó öltözője.

Melba volt az első ausztrál, aki megjelent a Time magazin címlapján 1927 áprilisában. Sorozatos visszatéréseiből ered a „do a Melba” ausztrál kifejezés, ami a nyugdíjazásból való visszatérést, illetve sok búcsúfellépés tartását jelenti. Az erről elnevezett desszertet egy híres francia séf készítette.

Végső fellépése egy egyszerű matiné volt Adelaide-ben.

2. Percy Grainger

A Melbourne-ben született Grainger (1882-1961) excentrikus, de rendkívül nagy tehetségű zeneszerző, rendező és zongorista volt. Kiemelkedő szerepet játszott a XX. század elején a brit népzene iránti érdeklődés újjáélesztésében. Ausztráliát már 13 évesen elhagyta és számos jelentős európai zenésszel találkozott. 1914-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol az élete hátralévő részét töltötte. Az 1930-as években létrehozta a Grainger Múzeumot Melbourne-ben.

3. Sir Charles Mackerras

A Sydney-i szimfóniával foglalkozó karmester és egykori oboista az angol nemzeti opera átalakításáért volt felelős. Barokk és klasszikus szerzők műveit szerette a leginkább vezényelni, de szívesen dirigált belcanto-operákat is. 1971-ben ő nyitotta meg a Sydney-i Opera koncerttermét és magyar zenészekkel is dolgozott együtt, többek között Ilosfalvy Róberttel és Rost Andreával. 2010-ben hunyt el.

4. Dame Joan Sutherland

Dame Joan Alston Sutherland ausztrál operaénekes, a bel canto operák szoprán szerepeinek egyik legkiemelkedőbb huszadik századi előadója. Rajongói a „La Stupenda” (kb. A bámulatos) néven emlegették. Maria Callas riválisának tartották. A kilencvenes években Budapesten, a Magyar Állami Operaházban is tartott rövid mesterkurzust. 1997-ben jelentette meg önéletrajzát. Utolsó éveiben visszavonultan élt Genf melletti otthonában. Hosszas betegeskedés után 2010-ben hunyt el.

5. Peter Sculthorpe

Sculthorpe zenéje (1929-2014) Ausztráliát volt hivatott bemutatni. Az őshonos ausztrál zene mellett, azonban 18 vonósnégyest, zongoraműveket és két operát is írt.

6. Elizabeth Wallfisch

Elizabeth Wallfisch a világ egyik vezető barokk hegedűművésze. Szólistaként 12 évesen debütált, és neves versenyeken vett részt, melyeket sorra meg is nyert. Wallfisch számos együttest és zenekart vezetett világszerte. A barokk hegedű professzora a hágai Királyi Konzervatóriumban, tanít a londoni Királyi Zeneakadémián és a Melbourne-i Egyetemen.

7. Piers Lane

A Piers Lane klasszikus zongorista, aki kamarazenészként és szólistaként is kiváló. Ő a művészeti vezetője az ausztrál Kamarazenei Fesztiválnak és számos lemeze jelent meg. Zeneszerzőként kevésbé ismert.

8. Simone Young

A világ legjobb női karmestere és az első nő, aki vezényelhette a bécsi filharmonikusokat. Szintén az első női dirigens a Bécsi Állami Operaházban, de vezényelte a Sydney-i Szimfonikus Zenekar és részt vett a 2000-es nyári olimpia megnyitóján is.

9. Craig Ogden

Ausztrália legjobb klasszikus gitárosa – ha szemet hunyunk afelett a tény felett, hogy az apja angol. Ogdent a BBC Music Magazine által” Julian Bream természetes utódja” -ként említik. Briliáns élő műsorokat adott gitárosként, a munkája pedig a „Keringőző Matilda” variációk lévén a legismertebb.

10. Sydney-i Operaház

Jó rendben, nem zenész, azonban Sydney operaháza - legalábbis vizuálisan - a világ egyik ikonikus klasszikus zenei épülete. És még csak 42 éves.

11. Amy Dickson

Amy Dickson klasszikus szaxofonos. Színpadi jelenlétével pillanatok alatt nyeri el rajongói szívét. Két éves korában zongorázni kezdett, hatévesen pedig már szaxofonozott. 16 éves korában debütált, azóta sorra nyeri a versenyeket és világszerte koncertezik. Tanult Londonban és az amszterdami Konzervatóriumban is.

Képek: Wikipédia, Unsplash/Jose Csunyo

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64