A legnagyobb Csajkovszkij-verseny ingyenesen lesz streamelve

Írta: 

A Csajkovszkij-verseny már az 1958-as kezdete óta egy rendkívüli politikai esemény volt. A Hidegháborúban a Szovjetunió propagandaként használta az eseményt. Viszont akkori meglepetésként, mind Moszkva, mind a világ számára, egy amerikai zongorista, Van Cliburn nyerte a versenyt.

61 évvel később, idén nyáron az akkori Szovjetuniót felváltó Orosz Föderáció nagy tervekkel készül a 16. Nemzetközi Csajkovszkij-versenyre. Putyin elnök és a Kulturális Minisztérium nem spórolnak a 12 napos nemzetközi zenei vetélkedőre, melyet Moszkvában és Szentpéterváron tartanak június 17-29-ig. Igazi zenei Olimpia várható.

Több száz művész száll versenybe a nyereményekért olyan kategóriákban, mint zongora, hegedű, cselló, ének és az újonnan hozzáadott kategória, a fúvós hangszerek. Előzetesen írásban és videón lehet benyújtani a jelentkezési szándékot, melyet az esemény hivatalos oldalán lehet leadni. A jelentkezés határideje április 5-e.

A Csajkovszkij-verseny egy négy évente megtartott esemény. A főnyeremény 100 ezer dollár, azonban  az egyes kategória győztesének is vannak nyereményeik, a nagyobb kategóriákra 30 ezer dollár, a kisebbekre 20-tól 2 ezer dollárig terjedő nyereményeket osztanak ki. A Dmitri Hvorostovsky emlékének adózó éneklés kategóriájában 15 ezer dollárt ér az első helyezés.

Csakúgy mint 2015-ben, idén is online lesz követhető a verseny a medici.tv oldalán. Több mint 200 órányi streamelt tartalom, számos beszámoló, exklúzív interjúk, színfalak mögötti anyagok és archív felvételek várják majd a nézőket, akik ingyen tekinthetik meg mindezt.

A zsűri között neves zenészek foglalnak majd helyet: Denis Matsuev (zongora), Martin Engstroem (hegedű), Sir Clive Gillinson (cselló), Sarah Billinghurst Solomon (ének), illetve Denis Bouriakov és Ian Bousfield (vonós hangszerek).

A verseny számos zongoristának szolgáltatott karrierindítási lehetőséget, úgy mint Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Eliso Virsaladze, Mikhail Pletnev, Grigory Sokolov, Boris Berezovsky, Denis Matsuev, vagy Daniil Trifonov. 

  • Csakúgy mint hegedűművészeknek: Gidon Kremer, Victoria Mullova, Vladimir Spivakov, Viktor Tretiakov, Pavel Milyukov. 
  • Csellósoknak: Mario Brunello, David Geringas, Nathaniel Rosen, Natalia Gutman, Antonio Meneses. 
  • Énekeseknek: Vladimir Atlantov, Elena Obraztsova, Yulia Matochkina, Evgeny Nesterenko, Paata Burchuladze, vagy Deborah Voigt

Képek: tchaikovskycompetition.com

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64